To reset your password, please enter your email address or username below.

«Змова ультраправих»: чому в Німеччині судять членів руху «Рейхсбюргер»?

Наприкінці квітня 2024 року в Німеччині розпочався перший із трьох судових процесів у справі ультраправого руху «Рейхсбюргер». Учасників руху, які не визнають легітимність сучасної ФРН і вважають себе громадянами німецького Рейху, звинувачують у підготовці військового перевороту. Чи справді «Рейхсбюргери» хотіли захопити владу в Німеччині, і що судова справа говорить про ультраправі настрої в країні?

Сам рух «Рейхсбюргер» було створено 1985 року Вольфгангом Ебелем. Учасники руху вважають сучасну Німеччину нелегітимною державою, а себе – громадянами німецького Рейху, який, на їхню думку, не припинив своє існування після поразки у Другій світовій війні. Вони також просувають різні теорії змови, і висловлюють антисемітські та антиісламські погляди.

Рух «Рейсхбюргер» описується як неонацистський, хоча The Economist пише, що його учасники «викликають глузування навіть з боку нацистів». Багато членів руху також є монархістами, які підтримують відновлення Німецької імперії, створеної 1871 року, або навіть Священної Римської імперії, скасованої ще 1806 року.

У минулому цей рух із доволі еклектичними поглядами викликав у ЗМІ здебільшого глузування. Однак після того, як 2016 року учасник «Рейхсбюргера» П. Вольфганг відкрив вогонь по поліцейських, які прибули до нього додому, щоб вилучити зброю, і вбив одного з них, і ЗМІ, й органи правопорядку стали ставитися до руху набагато серйозніше. І в грудні 2022 року поліція внаслідок кількох рейдів в 11 землях Німеччини, а також в Австрії та Італії, заарештувала близько 25 учасників руху за звинуваченням у змові з метою повалення державного ладу. Також було вилучено понад 380 одиниць вогнепальної зброї та майже 150 тис. одиниць боєприпасів.

Судовий процес над дев’ятьма членами так званого «військового крила» руху розпочався в Штутгарті 29 квітня цього року, їм висунуто звинувачення в тероризмі та державній зраді. Другий, гучніший процес над десятьма керівниками змовників відбудеться 21 травня у Франкфурті. Ще вісім імовірних учасників руху постануть перед судом у Мюнхені 18 червня.

Слідство вважає, що керівником змови був принц Генріх XIII Рейсс, бізнесмен, аристократ і конспіролог. Його предки в минулому управляли землями на сході Німеччини. Сам же принц, який займався девелоперським бізнесом, нібито планував штурмувати парламент, заарештувати канцлера країни Олафа Шольца і міністра закордонних справ Анналіну Бербок, і встати на чолі нового німецького Рейху. Також було заарештовано і його дівчину, громадянку РФ, яку підозрюють у тому, що вона пов’язала Рейсса з російським посольством.

У німецькій прокуратурі заявили, що для того, щоб здійснити свої плани, змовники з 2021 року проводили постійні збори, вербували чинних і колишніх військових, купували зброю і проводили тренування. Вони також хотіли створити нові міністерства закордонних справ, юстиції та охорони здоров’я, і вже вирішили, хто їх очолить.

«Метою терористичної організації було насильницьке усунення існуючого державного порядку в Німеччині та заміна його власною формою правління, основні аспекти якої вже були вироблені», – резюмували судді Вищого земельного суду Штутгарта перед початком процесу. «Членів групи об’єднувало глибоке неприйняття державних інститутів і самого вільного демократичного ладу», – сказали судді, додавши, що обвинувачені поділяли «безліч конспірологічних міфів». У заяві суду також йдеться про те, що підсудні прекрасно знали, що «насильницьке захоплення влади потягне за собою вбивство людей».

Щодо того, чи справді «рейхсбюргери» хотіли влаштувати військовий переворот і чи становлять вони реальну загрозу німецькій державі, то експерти радять не робити помилку, недооцінюючи потенціал руху. Так, журналіст Тобіас Гінзбург, який вісім місяців проводив розслідування під прикриттям серед прихильників руху, сказав DW, що «відповісти на це питання не так просто, як може здатися. «Рейхсбюргери» не є згуртованим рухом або незалежною формою екстремістської діяльності – це, скоріше, теорія змови, що глибоко вкоренилася в німецькому суспільстві та ідеології націонал-соціалізму». Він додав, що «рейхсбюргери» поділяють мрії всіх ультраправих активістів: «Йдеться про ідею однорідного суспільства без приїжджих».

За словами члена неурядової організації, що стежить за конспірологами і правим екстремізмом, Яна Ратьє, «всі сатиричні елементи, які природно присутні в цьому русі, – елементи QAnon, віра в НЛО, езотерика, ідея можливості повалити державний лад ФРН – не мають відволікати від того факту, що рух являє собою серйозну потенційну загрозу».

На думку ж голови комітету німецького парламенту з нагляду за розвідкою Костянтина фон Нотца, «навіть якщо багато ідей «рейхсбюргерів» здаються дивними – екстремісти часто переслідують нереалістичні цілі – це не робить їх менш небезпечними».

Німецькі спецслужби вважають, що прихильниками руху в країні є близько 20 тис. осіб, з яких 2,3 тис. описуються як «готові застосовувати насильство». Для порівняння, за штурм Капітолія у США 6 січня 2021 року було засуджено понад 1,3 тис. правих прихильників Дональда Трампа. Тобто в разі загострення політичних протиріч у Німеччині 2,3 тис. навчених, озброєних і готових до протистояння з поліцією ультраправих бойовиків цілком може вистачити для захоплення адміністративних будівель у Берліні.

Сама ж доля руху «Рейхсбюргер», як і арешт та суд над його лідерами, – прояв того, що експерти та ЗМІ називають «підйомом вкрай правих», причому не тільки в Німеччині, а й у всій Європі. Наразі ультраправа партія «Альтернатива для Німеччини» не лише є найпопулярнішою в трьох німецьких землях, де цього року відбудуться вибори, а й набирає 20% голосів по всій країні. А за прогнозами Аналітичного центру Європейської ради з міжнародних відносин, на червневих виборах до Європарламенту фаворитами цілком можуть стати праві популісти, включно з «Альтернативою для Німеччини».

І зараз німецькі політики всерйоз побоюються того, що одного разу «АдН» займе місце в уряді, отримавши можливість змінити політику держави. Додамо сюди ту обставину, що серед лідерів змови «рейхсбюргерів», яких судитимуть у Франкфурті, перебуває колишня берлінська суддя та депутатка парламенту від «АдН» Бірґіт Мальзак-Вінкеман, яку після перевороту начебто збиралися призначити міністром юстиції, тож цілком можна говорити про зв’язок цієї ультраправої партії з радикальними угрупованнями.

У разі загострення і без того серйозних політичних протиріч у Німеччині «рейхсбюргери» можуть виступити силовим крилом для «Альтернативи», влаштовуючи напади на адміністративні будівлі та вступаючи в протистояння з поліцією. А в разі вдалого приходу до влади учасників руху цілком можна використати для придушення протестів незгодних, тим паче що, як пише The New York Times, лідери змови і так планували зайнятися цим після перевороту.

В історії Німеччини вже був приклад того, як вкрай права партія, що прикривалася популістськими гаслами, за підтримки воєнізованих штурмовиків змогла захопити владу в країні і встановити в ній тоталітарний режим. А потім вона ж розв’язала найкривавішу війну у світовій історії. Тож не дивно, що нині влада ФРН не лише занепокоєна «правим підйомом» у країні, а й намагається придушити його найбільш радикальні прояви.

Однак, незважаючи на арешт лідерів і активних учасників «Рейхсбюргера», цей рух не розгромлено, а кількість його членів, на думку експертів, набагато перевищує 20 тис. осіб. Додамо сюди те, що згідно з торішнім дослідженням, майже 5% німців вірять у ту чи іншу форму конспірологічної ідеології, і, за даними німецької внутрішньої розвідки, 10 тис. членів «АдН» є екстремістами, і можна сказати, що у країні створено плідний ґрунт для того, щоб хтось спробував повторити події 30-х років минулого століття.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 299
Реєстрація: 03.12.2020