To reset your password, please enter your email address or username below.

Можливості | Програма воркшопів з провідними журналістами –розслідувачами для активістів, журналістів, аналітиків, представників громадських організацій, ІТ-сектору з Білорусі

Програма воркшопів з провідними журналістами –розслідувачами для активістів, журналістів, аналітиків, представників громадських організацій, ІТ-сектору з Білорусі

Організатор: Празький центр громадського суспільства
Термін подачі заявки: 05.09.2022
Статус: Завершено
Винагорода: Навчання, участь у серії майстер-класів від кращих професіоналів та авторів найрезонансніших розслідувань, участь у конкурсі грантів на журналістські розслідування, фінансування проекту, партнерська підтримка

Празький центр громадського суспільства  (PCSC) – працює з громадськістю у 12-ти країнах Східної Європи та Центральної Азії. Робота зосереджена на створенні грантів, розвитку потенціалу та навчанні. Фонд також пропонує гнучке фінансування різним групам громадськості та незалежним ЗМІ, щоб допомогти їм впроваджувати інновації та самостверджуватися.

З цією метою PCSC запускає  акселератор журналістських розслідувань для активістів, журналістів, аналітиків, представників громадських організацій, ІТ-сектору з Білорусі «Гарача капа». Очікувана кількість учасників – 15. Відбір є конкурсним.

Програма включає воркшопи з провідними журналістами-розслідувачами з регіону, після чого проводитиметься конкурс грантів на журналістські розслідування.

Онлайн-лекції та майстер-класи проходитимуть з 10 жовтня по 10 листопада 2022 року. Максимум дві години на день, двічі на тиждень. Конкурс на отримання грантів відбудеться у листопаді 2022 року, робота над розслідуваннями триватиме до середини 2023 року.

Журналістські розслідування є важливим інструментом громадського контролю з метою викриття зловживань владою, незаконних фінансових потоків та інших правопорушень. Злочини та правопорушення, розкриті журналістами-розслідувачами, можуть бути використані для накладення секторальних та персональних санкцій, викликати широкий суспільний резонанс і збирати мільйони переглядів.

Чого очікувати

Ви візьмете участь у серії майстер-класів від кращих професіоналів та авторів найрезонансніших розслідувань. Разом проаналізуєте найцікавіші слідчі випадки зі своєї практики, навчитеся тестувати намічену тему свого розслідування, зможете задавати питання і отримувати індивідуальну консультацію.

Під час програми у вас буде можливість обговорити ідею свого розслідування з ментором та подати проєкт на грантовий конкурс. Продумані, цікаві проекти отримають фінансову підтримку, після чого ви зможете почати працювати над своїми розслідуваннями разом з ментором, який стане партнером.

Акценти програми:

  • Попереднє опрацювання теми розслідування
  • OSINT (розвідка з відкритим вихідним кодом): розвідка відкритих даних
  • Транскордонні розслідування та робота з іноземними реєстрами
  • Національні розслідування із закритими базами даних та обмеженим доступом до інформації
  • Журналістика даних: аналіз та обробка
  • Фактчекінг: як перевірити факти і джерела
  • Обробка, подання та сприяння розслідуванню
  • Безпека
  • Санкційне законодавство в країнах ЄС як інструмент стримування російських і білоруських брудних грошей: приклад Чехії

Центр зможе підтримати як складні розслідування, які займуть більше часу, так і розслідування, які можуть принести швидкі результати.

З чого почати

Заповніть аплікаційну форму до 5 вересня 2022 року.

Результати відбору до 16 вересня 2022 року.

Празький громадський центр вживатиме всіх заходів для забезпечення кібербезпеки учасників програми.

Якщо виникатимуть запитання, напишіть harachajakapa@gmail.com

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 293
Реєстрація: 03.12.2020
Чтобы оставить заявку необходимо .