To reset your password, please enter your email address or username below.

Нетаньяху на роздоріжжі: як ізраїльський прем’єр став ворогом для всіх

Гуманітарна катастрофа в Газі та жорстка політика Беньяміна Нетаньяху все більше віддаляють Ізраїль від його традиційних союзників. Фактично ізраїльський прем’єр перетворює свою країну на дипломатичного ізгоя, не бажаючи йти на поступки ні з «Хамас», ні з американцями. Перед політиком замаячила загроза відставки.

Лише за кілька місяців Ізраїль встиг позбутися дипломатичного прикриття з-за океану. Американські чиновники обирали дедалі жорсткіші вирази, і в Білому домі давали зрозуміти, що розчаровані рішенням Ізраїлю продовжувати наступ у Газі. Прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху у відповідь скасував запланований візит до Вашингтона. У підсумку Рада Безпеки ООН несподівано погодила резолюцію про припинення вогню в секторі Газа: жоден із п’яти постійних членів не скористався правом вето. Таким чином Байден вказав, що суворих слів Ізраїлю недостатньо.

Ухвалена резолюція вийшла доволі розпливчастою: у ній немає прямого засудження «Хамас» і пропонується режим припинення вогню до закінчення Рамадану. Документ відрізняється від американської резолюції, яку нещодавно заблокували Росія і Китай. У ній підкреслюється право Ізраїлю на самооборону і засуджується «Хамас», а також прописано режим шестиденного перемир’я. Згода США на «м’який» варіант резолюції – певний дипломатичний рубіж для Тель-Авіва.

Це рішення стало неприємним сюрпризом для Нетаньягу, який заявив, що таким чином США завдають удару по його країні, яка воює. Досі Вашингтон виглядав надійним дипломатичним тилом для ізраїльського уряду, голосуючи проти десятків резолюцій, які могли суперечити інтересам союзника. Однак тепер Білий дім бачить, що заявлені цілі – припинення вогню і звільнення заручників – так і не були досягнуті, а ескалація триває.

Ще один удар по позиції Нетаньягу – це ізраїльська атака на конвой World Conflict Kitchen (WCK) у Газі, унаслідок якої загинуло семеро іноземних волонтерів, зокрема громадяни США, Канади, Польщі, Австралії та Великої Британії. Хоча Ізраїль повністю визнав свою відповідальність за інцидент, атака спровокувала нову хвилю критики серед союзників. Багато благодійних організацій призупинили роботу в секторі доти, доки їм не нададуть гарантії безпеки. За даними CNN, Байден «розлютився», дізнавшись про інцидент.

Хоча ізраїльські чиновники називали те, що трапилося, «трагічною і жахливою помилкою», у World Conflict Kitchen заявили, що заздалегідь узгодили маршрут руху з представниками ЦАХАЛу. Мета поїздки – підготовка до розвантаження суден, які прибули з Кіпру з 400 тоннами гуманітарних вантажів. Усі три броньовані автомобілі WCK мали розпізнавальні знаки на дахах. За даними «Гаарец», конвой атакували тричі: ізраїльський безпілотник випустив ракети одну за одною з невеликим інтервалом часу.

«Помилка» може обійтися дорого всім: благодійні організації, що залишилися в Газі, – остання надія на виживання для місцевих жителів. WCK оголосила про припинення всіх операцій у регіоні. Кораблі, які прибули з Кіпру, змушені були повернутися назад. Продовольча і сільськогосподарська організація ООН попередила про швидке настання критичної стадії голоду в Газі. Раніше таку оцінку в XXI столітті отримували тільки ситуації з Єменом і Афганістаном.

Ізраїльський лідер втрачає підтримку і всередині країни. Наприкінці березня відбулися найбільші масові протести з моменту початку конфлікту. 30 березня тисячі людей вийшли на вулиці Тель-Авіва, а 31 березня зібралися біля будівлі парламенту в Єрусалимі. Мітингувальники вимагали повернення заручників, а також відставки прем’єра і проведення дострокових виборів. Ці протести відрізняються від традиційних виступів проти політика: у країні відбувається злиття двох рухів – родин заручників та опозиції.

«Гаарец» відкрито називає політика «тягарем для Ізраїлю». За кілька місяців Нетаньягу перетворився з головного захисника ізраїльтян на токсичну фігуру, яка не подобається ні союзникам, ні колегам по коаліції. За даними ЮНІСЕФ, війна вже забрала життя понад 32 тисяч осіб, зокрема 13 тисяч дітей. Понад 1 мільйону людей загрожує смертельний голод у Газі. Конфлікт може стати для прем’єра і його уряду «ізраїльським В’єтнамом»: понад 500 колишніх співробітників спецслужб опублікували відкритого листа, звинувативши Нетаньягу в політичній недалекоглядності та небажанні бачити очевидні факти.

Нетаньяху наполягає на військовій операції в Рафасі – місті на кордоні сектору Гази та Єгипту. За словами ізраїльського прем’єра, без наземного вторгнення придушити опір «Хамас» буде неможливо. Сім’ї заручників сподіваються на черговий раунд переговорів між Ізраїлем і «Хамас» у Каїрі, незважаючи на твердження Нетаньяху про продовження наступу на Рафах. Політик упевнений, що військовий тиск додасть гнучкості переговорам. Однак союзники Ізраїлю справедливо вказують, що нова операція призведе до чергового сплеску жертв серед мирного населення: зараз у Рафасі ховається половина населення Гази.

Тупикова ситуація для коаліційного уряду змушує діяти нестандартно. За формального охолодження відносин із Вашингтоном союзники не полишають спроби знайти вихід. Axios повідомляє, що США представлять Ізраїлю якісь альтернативні сценарії вторгнення в Рафах на онлайн-зустрічі. Так Нетаньягу зможе зберегти обличчя й обговорити ситуацію, не відправляючи делегацію до Вашингтона.

Ізраїльський прем’єр змушений іти на поступки, оскільки американська позиція в конфлікті підкріплена істотними важелями впливу: у Конгресі досі лежить законопроєкт про багатомільярдну допомогу союзнику, а ЦАХАЛ багато в чому залежить від американських поставок озброєнь. Збільшення гуманітарного коридору на кордонах Гази і виведення наземних військ із південної частини Гази мають показати американцям, що компроміс можливий. Але від операції в Рафасі – останнього етапу із «зачистки» Гази від «Хамас» – поки що ніхто не відмовляється. Протиріччя серед союзників відкладають її проведення, що робить закінчення війни ще більш туманним і далеким.

У цій ситуації дедалі гучніше звучить вимога дострокових виборів. Однак під час війни вона не враховує плани військових: зміна політичного керівництва може звести нанівець досягнення кількох останніх місяців. У такий спосіб ізраїльська політика зайшла в глухий кут: будь-який із варіантів розвитку подій зіграє на руку «Хамасу» і дасть можливість знекровленому руху вистояти. Нетаньяху перевіряє на міцність терпіння союзників і кредит довіри ізраїльтян: або він доб’ється перемоги ціною величезних жертв, або всю операцію в Газі буде поспіхом спішно згорнуто після зміни уряду.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 246
Реєстрація: 22.06.2020