To reset your password, please enter your email address or username below.

Слідами аудиторів Пригожина

Фізкультурниці, вихователька дитсадка і колишній поліцейський, що прикривають бізнес-тили сім’ї покійного ватажка найманців Євгена Пригожина. Пригодовані аудитори та юристи, мільярди рублів на рахунках юного нащадка Кухаря Путіна, а також близько 50 компаній, про які раніше ЗМІ не повідомляли. «Хроніки. Медіа» представляють масштабне дослідження бізнесу невдалого солдатського імператора.

«Хроніки» почали це дослідження давно, задовго до заколоту ПВК «Вагнер». Спочатку нас цікавили юрособи, з якими Пригожин пов’язаний офіційно, компанії, у яких ці підприємства проходять аудит, і нотаріуси, які допомагають їм із цим.

За законом щорічний аудит зобов’язані проходити всі акціонерні товариства (АТ), а також товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ), чий річний дохід перевищив 800 млн руб. або вартість активів перевищує 400 млн руб. Аудиторські висновки здають у Федеральну податкову службу. Вона зобов’язана публікувати їх у відкритому реєстрі. «Хроніки» вивчали саме такі компанії.

Навесні 2023 року газета Financial Times повідомила, що контори Пригожина зазвичай проходять аудит в однієї й тієї самої юрособи. Продовжуючи роботу, «Хроніки» зрозуміли, що йдеться про компанію «Акцент Аудит» і вирішили переглянути всі понад 80 юросіб, які коли-небудь аудіювала ця контора. Слідом ми перевірили материнські та дочірні компанії цих організацій.

Очевидним стало те що, у 2019-2020 роках Пригожин вирішив реструктурувати бізнес. Багато підприємств ресторатора, безпосередні виконавці держконтрактів, перейшли у власність щойно створених АТ із характерними ознаками.

По-перше, у них, як правило, значиться лише один співробітник. По-друге, їхні власники раніше здебільшого ніколи офіційно не займалися бізнесом, і працюють у своїх же АТ гендиректорами. По-третє, у бухгалтерській публічній звітності підприємств ми побачили, що часто власники цих АТ давали безвідсоткові позики своїм же компаніям: від 100 тис. руб. до кількох мільйонів. Враховуючи, що під час обшуків структур Пригожина силовики знайшли 10 млрд рублів готівкою, можна припустити, що номінали-директори такими позиками гасили збитки компаній, отримуючи гроші з чорної каси Героя Росії.

Слідом «Хроніки» виявили, що ці новоспечені акціонерні товариства проходили аудит не тільки у звичному для Пригожина «Акцент Аудиті», а й в інших підприємствах. Можна назвати, наприклад: «Нева-Юст-Консалт», «Експерт», «Аудит Олімп», «ПрофАудитАльянс», «ГСК-Аудит», «АРС-Консалт», «Аудит Діалог» і «АМЛ Аудит». Найчастіше користувалися послугами «ПрофАудитАльянсу», «Аудит Діалогу» та «АМЛ Аудиту». Цікава подробиця: аудитори «Нева-Юст-Консалт» і «АРС-Консалт» обслуговували не тільки пригожинські компанії, а й підприємства, пов’язані з палацом Путіна, про який розповідав «Фонд боротьби з корупцією» («Дивномор’є», «Південна цитадель», «Аротрон»).

Ми подивилися ще десятки інших клієнтів цих аудиторів і знайшли багато таких самих АТ, чиї характерні ознаки описані вище. На ці підприємства також записували компанії з мільярдними доходами, що займаються бізнесом, характерним для Пригожина: постачання їжі та будівництво. Ба більше, у деяких компаніях простежуються історичні зв’язки з юр. особами, які продовжують працювати на різних проєктах Пригожина, наприклад, у сфері будівництва.

Як уже було сказано, Федеральна податкова служба зобов’язана опублікувати аудиторські висновки великих підприємств у Мережі, однак ці відомості потрібно розмістити і в держреєстрі Федресурс, причому зробити це можна за допомогою нотаріуса. Для цього компанії Пригожина регулярно вдаються до послуг петербурзьких нотаріусів Анатолія Акуленка і Діани Лакман, яка може заміщати Акуленка, згідно з ліцензією. Їхній кабінет розташований на Василівському острові. У цьому районі Пригожин давно історично закріпився.

Саме Акуленко, згідно з реєстром спадкових справ Федеральної нотаріальної палати, відкрив спадкові справи як Пригожина, так і командира ПВК «Вагнер» Дмитра Уткіна. А Діана Лакман засвідчила підпис сина Пригожина Павла в заяві про прийняття спадщини, що з’явилася в Мережі. Ці ж юристи допомагали і деяким підприємствам, які знайшли «Хроніки» – про них йтиметься далі.

Номінальні власники всіх цих акціонерних товариств – це не члени сім’ї Пригожина, але у «Хронік» є припущення, як цей бізнес може їм належати.

Журналісти неодноразово писали, що ті чи інші підприємства пов’язані з Пригожиним. Наприклад, компанії, що займаються постачанням харчування до московських шкіл і лікарень, а також в армію. Але в опублікованій у Мережі копії заповіту безлічі цих юросіб немає, але є ось що. Сину Кухаря Павлу, серед іншого, переходить право вимоги за попереднім договором купівлі-продажу частки в статутному фонді, договір застави до попереднього договору, а також право вимоги за угодою про надання опціону на укладення договору купівлі-продажу частки в статутному фонді створеного в Білорусі 4 серпня 2023 року ТОВ «Група Вагнер». Саме в такий спосіб, через ці договори й опціони, реальний власник компанії може «викупити» свою частку в номінального власника.

«Хроники. Медіа» припускають, що одна або кілька компаній із заповіту може тримати необхідні папери для викупу всіх тих акціонерних товариств, на які кілька років тому переписали майже весь основний бізнес Героя Росії. Переділ цього ринку вже триває і логічно, що сім’я має спробувати зберегти контроль над цими юрособами.

Повну версію розслідування можна подивитися у відео, або прочитати на сайті «Хроники. Медіа»

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 295
Реєстрація: 03.12.2020