To reset your password, please enter your email address or username below.

Від забезпечення ЗСУ до відновлення області: як збагачуються на держзамовленнях під час війни

Серед тисяч зруйнованих об’єктів у регіоні лише кілька відремонтують за рахунок коштів Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Сотні мільйонів гривень можуть перейти до рук низки фірм, залучених до розтрати півмільярда 2022 року на закупівлі бронежилетів для Міністерства оборони.

У той час як волонтери та звичайні українці збирають кошти на допомогу армії, наближені до влади люди без сорому і під прикриттям власного благодійного фонду безсоромно збагачуються на війні. Розкішні квартири в столичних Новопечерських Липках, автомобілі Mercedes преміум-класу, садиба вартістю в мільйон доларів у «царському селі» Козин під Києвом, офісний центр у Львові вартістю півтора мільйона доларів, мотель, кар’єр – усе це придбано впродовж року однією родиною. І основні контракти на відновлення регіону можуть передати саме їм.

Як відновлять

Це просто… немає слів. Батьки все ж таки сподівалися, що на цій зустрічі їм оголосять про рішення демонтажу зруйнованого і початок будівництва нової школи для дітей. Але ні: зустріч для галочки, щоб показати, що провели, – розчаровано заявила представниця батьківського комітету школи №25 Леся Шиманська.

Обговорення в муніципальній раді було організовано після звернення батьків до суду щодо недопущення демонтажу будівлі за відсутності плану відновлення школи та будівництва нового корпусу. Зруйнований у березні 2022 року в центрі Житомира ліцей, на думку мера міста, є не тільки символом російської агресії.

– Фактично це об’єкт, на який ми можемо привезти спонсора або урядову делегацію… і це допомагає збирати кошти, – заявив в інтерв’ю Сергій Сухомлин.

Однак результатом численних візитів міжнародних делегацій поки що залишаються лише наміри та меморандуми. Оголошеної грантової та міжнародної підтримки за півтора року так і не надійшло. Водночас мер Житомира дедалі частіше називає дедалі вищу вартість робіт: у квітні 2022 року це близько 200 мільйонів гривень, а у вересні того самого року – вже 400 мільйонів.

Хоча це єдина повністю зруйнована школа, за даними saveschools.in.ua, у регіоні за результатами обстрілів Росією постраждали 126 навчальних закладів. На серпень 2023 року в області загалом налічується близько 5 тисяч пошкоджених і зруйнованих об’єктів. У половині з них уже провели ремонт за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів. Але жодної капітальної реконструкції, крім дитячого садка в Овручі, так і не відбулося.

Для таких об’єктів мали йти кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Порядок передбачав спрямування проєктів від місцевих громад до ОВА з подальшим розглядом їх на засіданні при Міністерстві відновлення. Для більшої прозорості документи також мали бути завантажені на платформу DREAM з використанням методики пріоритетів, розробленої Коаліцією громадських організацій RISE Ukraine.

– Будь-яке місто чи селище, міністерство чи область можуть подати проєктну заяву відповідно до зрозумілої процедури та отримати фінансування, якщо проєкт відповідає пріоритетам. При цьому відновлення критичної інфраструктури та базових послуг у найбільш постраждалих громадах залишається пріоритетом, гарантуючи їхнє нормальне функціонування, – запевняв Віцепрем’єр-міністр із відновлення України Олександр Кубраков.

Однак школа № 25 у Житомирі відсутня серед поданих заявок. Натомість до списку потрапили 16 пропозицій щодо реконструкції або будівництва від Житомирської ОВА та п’ять щодо розроблення проєктної документації. Декларуючи «відновлення критичної інфраструктури та базових послуг у найбільш постраждалих громадах», включили басейн і стадіон «Полісся» у Житомирі, басейн у Бердичеві, стадіони в Овручі та Олевську.

Після численних публікацій про необґрунтованість подібних витрат під час війни, тендер на реконструкцію центрального стадіону на 70 мільйонів із завищеним кошторисом все ж скасували. У підсумку уряду було передано всього п’ять об’єктів: 70 мільйонів гривень на реконструкцію Коростенської міської школи № 2; 60 мільйонів гривень на капітальний ремонт Кірданівської школи Овруцької міської ради; 1 мільйон 365 тисяч 356 гривень на розробку проєктної документації «Будівництво гуртожитку за адресою: шосе Бердичівське, 3, с. Зарічани, Житомирський район»; 400 мільйонів гривень на реконструкцію Обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського і 300 мільйонів гривень на реконструкцію Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні.

Обидві обласні лікарні були включені до амбітної президентської програми «Велике будівництво». У січні 2022 року голова Житомирської обласної адміністрації затвердив проєктну документацію на суму майже 1,5 мільярда гривень. За розробку лише проєктів ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроєкт» планувалося виплатити 17 мільйонів і 6 мільйонів гривень відповідно.

У лютому 2022 року було оголошено тендери з рекордними сумами. Попри скасування торгів по обласній дитячій лікарні через виявлені порушення, по обласній лікарні навіть визначили переможця на реконструкцію корпусу №1. Найкращою оцінили пропозицію ТОВ «Перспектива Місто Буд» на суму 512,6 мільйона гривень, що на 2 мільйони менше, ніж запропонувала автору проєкту реконструкції – «Будівельний альянс Монтажпроєкт». Між цими учасниками такі тісні зв’язки, що одна компанія закуповує будівельні матеріали в іншої за бюджетні кошти.

Снимок  экрана  с оплатой  БК «Альянс монтажпроект» за строительные  материалы  своему  конкуренту на аукционе. Источник: 007.org.ua.

Відновлення під львівські пустушки

Після скасування обмежень на капітальні видатки, Департамент Житомирської обласної адміністрації повернувся до масштабних планів. У липні 2023 року розпочалися нові закупівлі на кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії тими ж підрядниками.

На коригування проєктної документації з реконструкції обласної дитячої лікарні та обласної клінічної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського заплановано виплатити понад 14,454 мільйонів гривень. Відкритих торгів не проводилося, і переможцем знову було визнано ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект» через наявність авторського права на раніше розроблені проекти.

Отже, з високою ймовірністю вартість робіт ще більше збільшиться, і на торги знову подадуть заявки обидві компанії. Тим паче, що з «дружнім» для проєктної фірми ТОВ «Перспектива Місто Буд» уже укладено аж чотири (!!!) угоди про ремонт обласної лікарні: на ремонт корпусу №2 – на суму 67,2 мільйона гривень, корпусу №3 – 43,9 мільйона гривень, корпусу №4 – 23,5 мільйона гривень і корпусу №5 – 17,2 мільйона гривень. Залишається дочекатися публікації нового оголошення щодо раніше скасованого корпусу №1.

Окремо варто згадати про якість виконання робіт підрядником. Через неналежне облаштування громадських місць у районі Малікова депутати внесли ТОВ «Перспектива Місто Буд» до чорного списку. З бюджету було перераховано понад 4 мільйони гривень, але для завершення робіт найняли іншого виконавця.

Та ж історія сталася кілька років тому зі сплаченими 30 мільйонами гривень «Ві.Ай.Пі. Будівельною компанією», яка залишила розсипаними тротуари центру міста. Обидві фірми пов’язані між собою, як і ціла низка інших, і були створені спеціально для участі в тендерах родиною Гринкевичів.

Сюди також належить і згадане раніше ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект». Товариство очолює львів’янин Роман Гринкевич, який брав участь у виборах у Житомирській області як кандидат від партії «Слуга народу». Голова Житомирської обласної адміністрації не випускає молодого керівника з поля зору і хвалить за виконану роботу під час реконструкції обласного басейну «Авангард».


Наразі триває розслідування щодо можливих розкрадань під час реконструкції літературно-меморіального музею Лесі Українки. До святкування ювілейної 150-річної річниці поетеси, ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект» не виконало реставраційних робіт. Заклад залишився в занедбаному стані. Стеля та стіни в тріщинах, у вікнах і дверях щілини, і невідомо, куди зникли сплачені 1,8 мільйона гривень.

Рукоплескаючи Романом Гринкевичем, вихваляли керовану ним організацію також під час огляду реконструкції ще одного музею – магістрату в місті Житомир, де планувалося розмістити експозицію музею природи та скелета мамонта. Голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко навіть вручив йому лист подяки під час відкриття об’єкту, наголосивши, що відремонтований об’єкт національного значення увійде в історію 30-річчя святкування Незалежності України.

Голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко вручив лист подяки Роману Гринкевичу за реконструкцію магістрату, який не був введений в експлуатацію та мав непрацююче опалення. Джерело: сайт Житомирської ОДА.

Однак результатом виконаних робіт стало унеможливлення експлуатації приміщень споруди, в яких температуру не вдавалося підняти вище 2 градусів тепла, за норми в 18-23 градуси.

Також було порушено кримінальну справу щодо привласнення бюджетних коштів на ремонт музичної школи в Черняхові. І знову фігурантом розслідування є те саме ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект».

Водночас із 2020 року ТОВ «Перспектива Місто буд» вигравало тендери і виконувало підряди без чинної ліцензії на будівельні роботи. Її було анульовано внаслідок перевірки, і компанія досі веде судовий розгляд із Держбудінспекцією для її відновлення.

Одночасно з печаткою «Перспектива Місто буд», так само як і печаткою ТзОВ «Будівельний альянс Монтажпроект», а також ще десятка інших фірм, правоохоронні органи вилучили під час обшуків на вулиці Левандівська, 12, у Львові. Офіс слугував конвертаційним центром між різними фірмами та десятками фізичних осіб для переведення бюджетних коштів у готівку.

Ігор Гринкевич, батько Романа Гринкевича, керуючи фірмою-підрядником, уже 2016 року опинився на лаві підсудних. Його притягували у справі про розтрату бюджетних коштів на реконструкцію 2008 року Вірменського собору у Львові. Однак за рішенням судді Олега Юркова кримінальну справу повернули на додаткове розслідування, бо слідство «проведено неповно». Тож у тендерах, замість глави сім’ї, беруть участь структури, зареєстровані на сина, дружину Світлану Гринкевич і доньку Ольгу Швед (за прізвищем Гринкевич до заміжжя).

Фото: Ігор Гринкевич, Ольга Швед (Гринкевич), Роман Гринкевич та Світлана Гринкевич. Джерело фото: соціальна мережа Facebook.

Збагачення на військових

Одразу після повномасштабного вторгнення справи в родині Гринкевичів різко пішли вгору. Їхній успіх був настільки великий, що за останній період вони змогли дозволити собі активно купувати нерухомість і діючі бізнеси. Взимку 2023 року Світлана Гринкевич разом із донькою стали співвласниками піщаного кар’єру за межами Львова. Кожній із них належить третина акцій ПрАТ «Кар’єроуправління» в селищі Зільов, що має чинний дозвіл Львівської обласної адміністрації на видобуток піску на десятках гектарів. Враховуючи, що за аналогічний спеціальний дозвіл на ділянку в 5 гектарів на нещодавньому аукціоні заплатили 20 мільйонів гривень, придбаний Гринкевичами кар’єр коштує десятки мільйонів гривень.

Фотографія Ясницького кар’єру, придбаного під час повномасштабного вторгнення Світланою Гринкевич. Джерело фотографії: Google Фото.


Через місяць, у березні 2023 року, Світлана Гринкевич купує мотельний комплекс «Катерина», розташований на обхідній дорозі за 500 метрів від стадіону «Арена-Львів».

Готельний комплекс «Катерина» на об’їзній трасі Львова, придбаний Світланою Гринкевич 2023 року. Джерело фотографії: Google Карти.

На додачу до готельних номерів, комплекс містить бар, сауну, власне паркування та ресторан, який уже рік належить закладу Savor, власницею якого є її донька. Для цього ще в грудні 2021 року Ольга Швед створила ТОВ «Сейве» з реєстрацією за адресою готелю. Крім того, донька та мати у квітні 2022 року створили окрему транспортну компанію «Альянс Імекс Транс» зі статутним капіталом у 2 мільйони гривень та придбали 5 нових вантажівок.

Звідки в розпал війни з’явилися такі величезні суми? Як вдалося збагатитися власникам будівельного бізнесу, коли тендери скасовували і фінансування всіх проєктів було призупинено? Відповідь можна знайти в судовому реєстрі. З ухвал можна дізнатися про початок розслідування щодо масштабних розкрадань бюджетних коштів під час постачання товарів для потреб Збройних сил України.

ТОВ «Перспектива «Місто буд», яке раніше ніколи не постачало бронежилети та шоломи, отримує передоплату від Міністерства оборони в сумі понад 500 мільйонів гривень. Замість закупівлі життєво необхідного захисту для бійців, десятки мільйонів із бюджету були переведені з казначейського рахунка на інші рахунки для оплати будівельних матеріалів і надання фінансової допомоги. Розслідування встановило, що кошти, перераховані Міністерством, також були використані для придбання офісного центру у Львові за адресою вул. Героїв УПА, 72 фірмою «Будівельний альянс Монтажпроект».

Благодійний фонд «Хоуп.ЮА» також зазнав кримінального розслідування щодо закупівель для збройних сил. Його засновниками в березні 2022 року також є Світлана Гринкевич, Ігор Гринкевич та їхній син Роман, який також є директором фонду.

Завдяки міжнародним благодійникам через фонд було надано допомогу на суму понад 277 мільйонів гривень. Однак за фінансовим звітом БФ «Хоуп.ЮА» за результатами минулого року надходження та видатки склали всього близько 4 мільйонів гривень. Виникає запитання: куди поділася різниця в понад 270 мільйонів, включно з переданими фондом 3 315 бронежилетами і 3 600 шоломами? Досить дивним збігом є те, що в березні 2022 року ТОВ «Перспектива «Місто буд» узяло на себе зобов’язання постачання Міністерству оборони 3 840 бронежилетів і 3 500 шоломів на суму 104 132,2 тисячі гривень. Директор і власник постачальника Петро Кручинін також фігурує серед засновників фонду, а його дружина є операційним директором.

У коментарі Оксана Кручиніна запевняла про повну прозорість звітності фонду.

– У звіті ми показували витрати, які були оплачені з розрахункового рахунку… Мій чоловік кілька місяців працював вантажником. Якщо у вас є питання, телефонуйте йому напряму, – повідомила операційний директор ФБ «Хелп.ЮА».

Пані Кручиніна відмовилася повідомити номер телефону свого чоловіка. Згідно із загальнодоступними контактними даними, зв’язатися з ним не вдалося. Тим часом ТОВ «Перспектива «Місто буд» уклало додаткові контракти на поставку 46 тисяч бронежилетів і 4 тисячі шоломів на суму 1 мільярд 160 мільйонів гривень.

Департамент військової контррозвідки СБ України встановив, що закупівлі Міністерства оборони проводилися спільно з комерційними структурами за завищеними цінами. Служба безпеки України пред’явила заяву про початок розслідування з обґрунтуванням тим, що згідно зі специфікацією країни-виробника військового спорядження є Китай. За ці кошти поставки в Україну здійснює ТОВ «РА.ДА» по 220 доларів США (8,4 тисячі гривень) за бронежилет і 85 доларів США (3,3 тисячі гривень) за шолом. В угодах між ТОВ «Перспектива «Місто буд» і Міноборони вартість засобів захисту становить відповідно від 18,8 до 21,2 тисяч гривень і 6,2 – 6,4 тисяч гривень. Тобто ціна завищена вдвічі. Враховуючи суму контракту, Міністерство оборони переплатило понад півмільярда!

Але й цього виявилося замало. У квітні 2022 року військове відомство уклало контракт із житомирським ТОВ «Будівельна компанія «Сітіград» на постачання 20 тисяч бронежилетів і 20 тисяч шоломів за такими ж цінами та специфікацією на загальну суму 509 мільйонів 170 тисяч гривень, половина якої також являє собою переплату коштів Міноборони. Знову ми знаходимо безпосередній зв’язок із Гринкевичами: власник «Сітіграду» Володимир Вдов’як раніше керував ТзОВ «Львівським будівельним холдингом», одним зі співзасновників якого був Ігор Гринкевич. Як директор, він підробив акти виконаних ремонтних робіт для оплати Управлінням капітального будівництва Львівської ОДА. У 2019 році його визнали винним у скоєнні злочину, але звільнили від покарання через закінчення строку давності. Невідомо, якими критеріями керувався Департамент державних закупівель Міністерства оборони, обираючи таких постачальників та укладаючи угоди з неймовірними переплатами.

До того ж починаючи з 9 березня 2022 року попередні переговори щодо забезпечення потреб Збройних Сил України від імені Міністерства оборони доручили львівській ГО «Європейська альтернатива». Її засновником і керівником також є Світлана Гринкевич. У червні 2023 року суд ухвалив постанову про надання доступу до документів, за якими громадська організація від початку повномасштабного вторгнення ввозила та передавала гуманітарну допомогу.

Збагачення на крові?

Після витоку документів про завищені ціни на продовольство для військових, було звільнено директора департаменту закупівель Міноборони Богдана Хмельницького і заступника міністра оборони В’ячеслава Шаповалова. Пізніше СБУ повідомила, що чиновники причетні до розтрати бюджетних коштів на закупівлі бронежилетів і зимової форми для підрозділів ЗСУ. Збиток державному бюджету України оцінили в понад 1 мільярд гривень.

Після оголошення Міністерства оборони про перехід на відкриті закупівлі, відомство продовжувало використовувати послуги тимчасових постачальників. Серед них значилося раніше невідоме ТОВ «ВТ Девелопмент» із Житомира. До квітня 2023 року її контракти на постачання продовольства для армії склали 1,7 мільярда гривень. Поставки здійснювалися в Одеській області, але компанія не мала жодного власного приміщення ні в Житомирі, ні в Одесі. Однак у неї було два офісно-торговельних приміщення у Львові та придбані у квітні Toyota Camry й елітний позашляховик Highlander. Єдиною власницею «ВТ Девелопмент» у цей час була Ольга Швед. Ймовірно, наявність елітних автомобілів була найнеобхіднішою постачальнику продовольства для військових.

Однак на оголошені Міноборони відкриті торги компанія чомусь не з’явилася. Для цього було використано ще одне новостворене ТОВ «Трейд лайнс рітейл». Світлані Гринкевич та її дочкам Ользі належали по 50% часток у компанії…

У підсумку компанія стала третьою за величиною виграного контракту. Зменшивши ціну на 0,5 мільярда гривень, вона постачатиме продукти харчування на суму 1,51 мільярда гривень для військових на Львівщині та Вінничині. Цікаво, що перед самими торгами фірму продали житомирянину Володимиру Тимкову, який прописаний у гуртожитку ПТУ №15. Для нього в обласній податковій зробили персональну зустріч. Однак не запитали про походження 2 мільйонів гривень на купівлю компанії, а порекомендували, як проводити операції з ознаками ризикованості.

Директор ТОВ «Трейд лайнс рітейл» Володимир Тімков (праворуч) на зустрічі з керівництвом Головного управління Державної податкової служби в Житомирській області. Джерело: сайт державної установи.

Схоже, що зустріч із новим власником не сподобалася, бо за місяць компанія змінила реєстрацію і переїхала до села Строїнці Вінницького району. Туди ж емігрував головний розробник проєктів для відновлення Житомирської області – ТОВ «Перспектива Місто Буд».

Постачальник продуктів харчування для ЗСУ і «Перспектива «Місто буд» зареєстровані за однією адресою в селі під Вінницею. Джерело: Youcontrol.


Ба більше, директор «ВТ Девелопмент» Володимир Болдарєв працює в штаті ТОВ «Трейд лайнс рітейл» звичайним менеджером з продажу. Крім того, рахунки компанії переказують кошти в сумі сотень тисяч гривень засновникам фонду «Хелп.ЮА». Можливо, контролюючі органи мають звернути увагу на такі збіги. Подібне сталося під час тендеру на будівництво багатоквартирного будинку в Черкасах. Управління капітального будівництва Міністерства оборони обрало ТОВ «Перспектива Місто Буд» переможцем торгів і було готове укласти договір на 116 млн гривень. Перевірка Державної аудиторської служби та НАЗК нічого не виявила. Однак Департамент із запобігання та виявлення корупції Міноборони в листі повідомив, що організація є фігурантом низки кримінальних справ і винна Міністерству оборони 100 млн гривень за контрактом.

Джерело фото: портал публічних закупівель Прозорро.

Наразі в Державному господарському суді Житомирської області розглядаються два позови від Міністерства оборони. Один про стягнення боргу, пені та відсотків з ТОВ «Перспектива Місто Буд» на суму понад 128 млн 915 тис. гривень, і стягнення заборгованості з ТОВ «Будівельний Альянс Монтажпроект». За оборонним замовленням ще одна контрольована Гринкевичами структура винна військовим понад 80 млн гривень. Ці кошти на рахунках могли б давно повернутися до державного бюджету, бо ще в серпні 2022 року на них було накладено арешт. Однак за місяць після винесення рішення адвокат звертається до Печерського суду м. Києва, і відомий суддя Сергій Вовк ухвалює рішення про зняття арештів, мотивуючи відсутністю висунутих підозр щодо посадових осіб.

Джерело фото: Єдиний судовий реєстр України

Після початку війни сім’я Гринкевичів купує елітну нерухомість. Світлана Гринкевич купує дві квартири в найдорожчому комплексі Києва, крім 180-квадратної квартири у Львові. Вартість одного квадратного метра в ЖК Новопечерські Липки становить від 4 до 7 тисяч доларів США. У травні 2023 року вона купує однокімнатну квартиру площею 51 квадратний метр і трикімнатну площею 123 квадратних метри, розташовані поруч. На нерухомих сайтах подібне житло коштує від 210 до 280 тисяч доларів США. Ціна іншої квартири починається з 550 тисяч доларів США. Таким чином, на придбання житла Світлана Гринкевич могла витратити близько 1 мільйона доларів США.

Роман Гринкевич, у якого взагалі не було власного житла, цього року зміг придбати будинок. І не деінде, а в найелітнішому «царському» селищі Козин. Угоду він підписав практично в той самий час, що і його мати – у травні 2023 року. Придбаний будинок на вулиці Молодіжній у Козині має площу 289 квадратних метрів і розташований у закритому котеджному селищі «Сосновий бір». Вартість такого житла сягає 800 тисяч доларів США.

Ймовірно, доступ до державних коштів дозволив їм забезпечити необхідними коштами для таких придбань. У той час як Міноборони в суді намагається повернути перераховані 200 мільйонів гривень. І замість повноцінного розслідування та призупинення роботи з усіма причетними структурами, держава продовжує допомагати фігурантам кримінальних справ освоювати кошти, виділені тепер уже на відновлення області. Оскільки поставити запитання членам сім’ї Гринкевичів не вдалося, редакція готова доповнити матеріал позицією фігурантів розслідування.

Анатолій Шалаєв,

Тарас Боросовськи

Це журналістське розслідування було проведене та опубліковане в рамках проєкту ІРРП«Підтримка журналістських розслідувань за фінансової підтримки International Media Support (IMS)».

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 295
Реєстрація: 03.12.2020