To reset your password, please enter your email address or username below.

«Вперед, Сільвіо!»: чи повернеться Берлусконі  в політику після хвороби

Новина про серйозне захворювання патріарха італійської політики стала несподіванкою: завжди усміхнений, в образі мачо, Берлусконі та у свої 86 років залишається активним та популярним. Прихід до влади ультраправих на чолі з Мелоні значно підвищив шанси Берлусконі повернутися на перші ролі. скандали, що постійно оточували політика, не дозволили йому балотуватися на пост президента. Зараз вони вщухли, то чому б не спробувати знову?

На початку квітня колишнього прем’єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі втретє госпіталізували до міланської лікарні «Сан-Раффаеле». Спочатку італійські ЗМІ писали про легеневу інфекцію, потім лікарі лікарні підтвердили, що Берлусконі діагностували хронічний меіаломоноцитарний лейкоз (рак крові). За даними медиків, ознак гострого лейкозу немає. Наразі політик проходить курс хіміотерапії та процедури з насичення крові киснем. Стан політика залишається стабільним, він перебуває під наглядом лікарів.

20 пляшок горілки

86-річний Берлусконі — довгожитель італійської політики, який найдовше пропрацював на посаді прем’єр-міністра. Вперше він став главою уряду 1994 року, за два місяці після заснування своєї партії «Вперед, Італія». Прозваний Il Cavaliere (вершник) досі залишається центральною фігурою в політиці країни. Спроба під час виборів у 2018 році об’єднатися з ультраправими — «Лігою» та «Братами Італії», щоб повернути собі крісло прем’єра, закінчилася поразкою. З того часу Берлусконі зайняв вичікувальну позицію.

Сільвіо Берлусконі

Фігура політика викликає у італійському суспільстві протилежні емоції: від захоплення до ненависті. Медіамагнат і один з найбагатших людей Італії Берлусконі пов’язаний з численними скандалами, що трясли італійську політику. Останній із них пов’язаний із аудіозаписом, який опублікувала газета La Presse. Італійцям давно відома близька дружба Берлусконі з президентом Росії Володимиром Путіним, проте після початку війни в Україні позиція патріарха італійської політики стала двозначною. Про це він говорив у опублікованому записі.

«Російські міністри вже кілька разів говорили, що ми з ними перебуваємо у стані війни, бо ми постачаємо Україні зброю та підтримуємо її. Я свою думку особисто висловити не можу, бо якщо вона дійде до преси, то станеться катастрофа. Але я дуже, дуже стурбований», — каже політик. І відразу: «Я знову почав досить багато спілкуватися з Путіним — у тому сенсі, що на мій день народження він послав мені 20 пляшок горілки і дуже приємний лист. Я відповів кількома пляшками Ламбруско і таким самим приємним листом».

Невразливий

Публікація викликала шквал коментарів у пресі. За даними газети, ці слова Берлусконі промовив перед депутатами його партії з нагоди обрання до парламенту. Можливо, до 2022 року слова Берлусконі не надали б значення, але в нинішній ситуації його партії «Вперед, Італія» довелося терміново відмежуватися від заяв засновника. Її представники повідомили, що партія, як і сам Берлусконі, ставляться до війни Росії з Україною так само, як і європейські союзники та США. «Місця для невизначеності у цьому питанні немає і ніколи не було», – сказано в заяві прихильників політика.

Сільвіо Берлусконі та Володимир Путін

Скандал набирав обертів, і офіційний представник партії змушений був виправдовуватися. Нібито йшлося не про останній день народження Берлусконі 29 вересня 2022 року, а про «стару історію про епізод, що стався багато років тому». Але контекст висловлювань політика говорив про протилежне. Берлусконі також пригадали його слова на початку війни, коли той заявив, що Москва хоче поставити при владі у Києві «пристойних людей» і на спецоперацію Путіна «штовхнуло населення Росії, його партія, його міністри». Українські політики відреагували стримано, швидше висловивши подив.

Ще один скандал ілюструє феноменальне виживання Берлусконі на політичній арені. Прокуратура звинуватила політика у підкупі 22 свідків у справі про сексуальні вечірки за участю неповнолітніх дівчат. На думку слідчих, колишній прем’єр виплатив близько 10 мільйонів євро за мовчання учасників своїх вечірок Bunga Banga. Самого політика звинувачували у сексуальному зв’язку з неповнолітньою танцівницею, у суді Берлусконі відкинув усі звинувачення. У результаті суд засудив політика до семи років ув’язнення, але апеляційний суд його повністю виправдав.

Союзники Берлусконі

Двозначні висловлювання Берлусконі не завадили вкрай правим на чолі з лідером партії «Брати Італії» Джорджі Мелоні виграти парламентські вибори. Мелоні обійняла посаду прем’єр-міністра, а «Вперед, Італія» увійшла до коаліції разом із «Братами Італії» та «Лігою» — партією колишнього міністра внутрішніх справ Маттео Сальвіні.Прихильники Берлусконі отримали кілька міністерських постів у коаліційному уряді, який уперше за післявоєнний період опинився під контролем ультраправих.

Прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні

Перемога Мелоні викликала серйозні побоювання серед європейських країн, що Італія виявиться противником жорсткої політики санкції щодо Росії. Щоб розвіяти побоювання, новий прем’єр-міністр різко розкритикувала Росію, називаю анексію українських регіонів «проявом неоімперіалістичного радянського бачення». Також Мелоні підтримала запровадження санкцій проти агресора. Ці слова заспокоїли союзників, хоча суперечили більш раннім висловлюванням як самого Берлусконі, і Сальвіні.

Бекграунд Сальвіні ще сумнівніший, ніж у його союзників щодо коаліції. 2019 року прокуратура Мілана ініціювала розслідування можливої ​​корупційної схеми за участю лідера «Ліги» та Кремля. Сальвіні звинувачували в отриманні мільйонів в обмін на допомогу у лобіюванні нафтової угоди, вигідній Росії. У ЗМІ знову ж таки фігурував аудіозапис переговорів трьох росіян і Сальвіні, а також його соратника, президента італійської асоціації “Ломбардія – Росія” Джанлукі Савоіні. Обидва заперечували отримання будь-яких грошей, і в результаті справа була закрита. Але підозри залишились.

Мелоні можна назвати ученицею Берлусконі: 2008 року, коли їй було 31 рік, Мелоні стала наймолодшим міністром його уряду — прем’єр призначив її керувати міністерством молоді та спорту.У 2012 році Мелоні заснувала власну партію, яка спочатку не мала популярності і на парламентських виборах 2018 року набрала всього 4% голосів. Однак невдачі коаліційного уряду Маріо Драгі грав на руку його опонентам, і тоді Мелоні утворила союз із «Лігою» та «Вперед, Італія». Давня дружба з Берлусконі допомогла Мелоні набрати голоси.

Вершина кар’єри

Незвичайне для бурхливої ​​італійської політики довголіття Берлусконі зробило його непотоплюваним. Численні скандали та похилий вік політика вже не дозволяють йому претендувати на звичне крісло прем’єр-міністра, проте показником його впливу стала ініціатива прихильників висунути Берлусконі на пост президента Італії. Посада глави держави в парламентській республіці не така значуща, як прем’єра, проте традиційно під час політичних криз, які в Італії трапляються постійно, саме президент стає важливим для модераторів переговорів.

Президент Італії Серджо Маттарелла

Італійського президента обирає колегія виборців чисельністю близько тисячі осіб, переважно депутатів та сенаторів. Перед черговими виборами у січні 2022 року група парламентарів із партії Берлусконі «Вперед, Італія» почали широко коментувати у пресі висунення кандидатури свого патрона. Сам Берлусконі нічого не говорив безпосередньо про своє висування — зазвичай процедура відбувається просто перед голосуванням виборців. Тоді кандидатуру колишнього прем’єра підтримав співзасновник партії Антоніо Таяні.

«Берлусконі – лідер як підприємець, лідер у футболі як власник «Мілана», він – один з найвизначніших політиків в історії нашої країни, який невпинно працював над зміцненням трансатлантичних зв’язків», – заявив віце-голова «Вперед, Італія». Але компліментів не вистачило: проти висування були противники партії — рух «П’ять зірок» та Демократична партія, а лідер «Ліги» Маттео Сальвіні висловився дуже ухильно і фактично не підтримав Берлусконі.

«Президент республіки – це гарант конституції. Сільвіо Берлусконі — гарант корупції та проституції», — йдеться у зверненні до депутатів газети Fatto Quotidiano із закликом не голосувати за політика. У той момент у партії «Вперед, Італія» у Палаті депутатів та Сенаті було лише 129 місць, і навіть одностайне голосування прихильників Берлусконі не змогли б переламати спільної думки — надто у багатьох скандалах було замішано колишнього прем’єра. У результаті сім турів виборів ні до чого не привели і не виявили очевидного лідера.У цій непростій ситуації прем’єр Маріо Драгі попросив президента Серджіо Маттарелла залишитись на посаді до вибору гідного кандидата.

«Італія чекає на тебе!»

Втім, на цьому пристрасті не вщухли. 81-річний Маттарелла, якого цінують за вправне вирішення урядових криз, з небажанням прийняв пропозицію. А далі події почали розвиватися непередбачувано. Вже в червні міністр закордонних справ Луїджі Ді Майо оголосив про вихід із Руху «П’ять зірок», звинувативши його у небажанні підтримувати Україну. Три партії урядової коаліції — «Ліга», «Вперед, Італія» та «П’ять зірок» відмовилися від участі у голосуванні за вотум довіри кабінету в парламенті. Маттарелла розпустив парламент і призначив дострокові вибори. Втративши підтримку, Драгі подав прохання про відставку.

Сільвіо Берлусконі

Зближення з ультраправими та дружба з Мелоні дають Берлусконі шанс на продовження політичної кар’єри. Президент Італії обирається на сім років, це означає, що термін повноважень Маттарели закінчиться у 2029 році, коли йому виповниться 88 років. Однак майже ніхто не вірить у те, що президент пробуде на посаді повний термін — найімовірніше, Маттарелла подасть у відставку, як це зробив раніше Джорджо Наполітано у 2015 році. Незважаючи на те, що Берлусконі старший за Маттареллу на п’ять років, політик має останній шанс.

Коаліція з Мелоні може допомогти добрати голоси, які бракують, щоб у разі позачергових виборів президента підтримати кандидатуру Берлусконі. Політичне довголіття та надзвичайна вітальність Берлусконі можуть дозволити йому протриматися на посту аж до 90 років. До речі, Наполітано у свої 97 років досі бере активну участь у політичному житті. Питання лише в тому, чи зможе Берлусконі подолати хворобу і з блиском завершити політичну кар’єру на зло всім своїм багаторічним супротивникам. Маттео Сальвіні, дізнавшись про діагноз Берлусконі, написав у твіттері: «Вперед, Сільвіо, Італія чекає на тебе!»

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 246
Реєстрація: 22.06.2020