To reset your password, please enter your email address or username below.

Засекречені мільярди Айгуль Жапарової

У Киргизстані розробляють закон про іноземних агентів, згідно з яким пропонується посилити регулювання діяльності некомерційних організацій. І якщо на нього орієнтуватися, то команду журналістів-розслідувачів Temirov Live цілком можуть закрити, і навіть посадити до в’язниці на 10 років. Однак, перш ніж звертати увагу журналістів, варто поглянути на результати їхньої діяльності, згідно з якими найбільшою НКО, яка отримує іноземне фінансування в країні, є фонд президентської дружини Айгуль Жапарової.

У парламенті Киргизстану розглядають так званий закон про іноземних агентів, згідно з яким пропонується посилити регулювання діяльності некомерційних організацій, зокрема і ЗМІ, що здійснюють свою діяльність у формі НКО. І якщо законопроєкт ухвалять, вони будуть змушені припинити свою діяльність, і надалі не зможуть висвітлювати події, що відбуваються в країні, проводити журналістські розслідування і бути голосом народу. А якщо хтось і продовжить працювати всупереч ухваленим поправкам – недалекий той день, коли закривати такі організації в кращому разі почнуть примусово або й зовсім оформлять серйозний

Однак чи буде закон працювати для всіх, чи з нього виключать, наприклад фонд Айгуль Жапарової, яка отримує мільярди сомів від китайського посольства. Такі гроші невеликим організаціям навіть і уві сні не снилися. Навіть зібравши всі гранти, які отримують всі сім’ї Киргизстану, суми порівняти буде просто неможливо. Тому ми й ставимо резонне запитання: чи робить зв’язок першої леді з китайським посольством іноагентом її фонд? Давайте поміркуємо разом…

По місцевому телебаченню фонд і китайського посла за будівництво пошивної майстерні в усі голоси дякують жителі Баткенського району, які “отримали” робочі місця і запустили досить прибутковий бізнес. Причому на сам факт відкриття об’єкта державні ЗМІ не пошкодували ефірного часу, висвітлюючи візит першої леді. Утім, такі сюжети зовсім не рідкісні. Такі ж сюжети ми можемо бачити і за іншими заходами фонду, на відео, наприклад, розповідають про відкриття за підтримки фонду і китайського посольства кондитерської, а ще фонд спільно з мерією міста Бішкек дає концерт популярної команди.

Звідки ж у організації гроші на свою діяльність? Відповідь на це питання ми знайшли, провівши власне розслідування. Два роки тому влада посилила вимоги щодо звітності для НКО, і вже з минулого року їм довелося окремо подавати звіти про джерела фінансування, які цілком можна знайти у відкритому доступі.

Уважно вивчивши звіт фонду Айгуль Жапарової, ми здивувалися, побачивши лише три джерела доходу, серед яких перше місце беззастережно посідає китайське посольство, яке виділило НКО у 2022 році аж 9 мільярдів сомів. Детальніше наші міркування ви побачите у відео до цього тексту. Але в підсумку виявилося, що загалом фонд першої леді країни «обернув» майже 11 млрд.

Для порівняння: бюджет Міністерства культури, інформації та спорту за 2022 рік становив трохи більше ніж 5 млрд сомів, тобто на спорт, культуру та інформаційну сферу грошей виділяється вдвічі менше, ніж НКО?  

На обличчя явний конфлікт інтересів. Тобто фонд отримує фінансування від іноземних компаній і китайського посольства, а її чоловік-президент може впливати на роботу цих компаній і людей? Так, ось такий це непростий фонд…який навряд чи визнають іноагентом…

Матеріал підготовлений Temirov Live

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 299
Реєстрація: 03.12.2020