To reset your password, please enter your email address or username below.

«Консервативний союз»: навіщо прем’єр Угорщини Віктор Орбан приїжджав до Трампа?

8 березня 2024 року автократичний лідер Угорщини Віктор Орбан зустрівся з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом у Флориді. Водночас під час візиту в Америку Орбан не зустрівся ні з ким із державних чиновників, включно з чинним президентом Джо Байденом, а після зустрічі з Трампом заявив, що той закінчить російсько-український конфлікт. Навіщо Орбан приїжджав до Трампа, як він розраховує завершити російсько-українську війну, і як це пов’язано з «правим поворотом» у Європі?

8 березня 2024 року прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибув до США, щоб зустрітися з кандидатом у президенти країни від Республіканської партії Дональдом Трампом. Однак перед цим він прилетів до Вашингтона, щоб виступити у Фонді «Спадщина» – консервативному дослідницькому інституті, близько пов’язаному з Трампом. Зокрема, Фонд розробив так званий «Проєкт 2025» зі знесення наявної державної системи у США та заміни її на таку, що відповідає ідеалам правих популістів.

Після свого виступу у Фонді Орбан написав у соцмережах: «Підтримка сімей, боротьба з нелегальною міграцією та відстоювання суверенітету наших країн. Це є основою для співпраці між консервативними силами Європи та США». Зазначимо, що за це ж виступають і протрампівські консерватори.

Сам же Орбан з моменту свого приходу до влади 2010 року планомірно демонтує демократичні інститути в Угорщині, набувши на посаді прем’єра величезної влади. Самопроголошений прихильник «неліберальної» християнської демократії, він виступає за обмеження прав представників ЛГБТ і за боротьбу з міграцією, водночас намагаючись узяти під контроль судову систему і ЗМІ в країні. Політика Орбана знаходить підтримку серед правих популістів і консервативних організацій у США, а сам він часто використовує дещо змінене гасло передвиборчої кампанії Трампа – «Зробимо Європу великою знову».

Під час свого візиту до Вашингтона угорський прем’єр не став зустрічатися з державними особами США, включно з чинним президентом Джо Байденом, а натомість цього вирушив до його головного суперника на майбутніх виборах, що відбудуться в листопаді цього року. Це майже тягне на дипломатичний скандал і жодним чином не покращує й без того холодні відносини між адміністрацією Байдена та режимом Орбана. Утім, він явно ставить на іншого кандидата.

Після візиту до Вашингтона Орбан прибув до Флориди, щоб зустрітися з Трампом з його найближчими радниками в його резиденції в Палм-Біч. Під час зустрічі експрезидент США заявив, що «немає нікого кращого, розумнішого або більш здібного лідера, ніж Віктор Орбан. Він фантастичний».

Трамп додав, що угорський прем’єр – «несуперечлива постать, тому що, коли він каже: «Ось так воно все і буде», з ним ніхто не сперечається, вірно? Він – бос і… він чудовий лідер, фантастичний лідер. Його поважають у Європі та в усьому світі». Трамп також назвав візит Орбана «честю» і зазначив, що вони «підтримують контакти», імовірно, маючи на увазі, що політики продовжили спілкуватися після того, як американський політик залишить посаду президента 2021 року.

Зі свого боку угорський прем’єр після зустрічі висловив підтримку Трампу в соцмережах, написавши, що зараз потрібні «лідери, які користуються повагою і можуть принести мир. Він – один із них! Поверніться на пост і принесіть нам мир, містер Президент!». А потім уже під час інтерв’ю Орбан розкрив, що він мав на увазі, заявивши, що у Трампа є «детальний план» того, як закінчити російсько-українську війну, який збігається з інтересами Угорщини. Зокрема, за його словами, у разі перемоги на виборах президента американський політик повністю припинить надавати Україні фінансову допомогу з боку США.

«Він не дасть жодної копійки під час українсько-російської війни. Тому війна закінчиться, тому що очевидно, що Україна не зможе вистояти самостійно. Якщо американці разом з європейцями перестануть давати гроші і зброю, то війна закінчиться. І якщо американці не дадуть грошей, то поодинці європейці не зможуть фінансувати цю війну. І тоді конфлікт завершиться», – сказав угорський прем’єр.

Загалом слова Орбана перегукуються з тим, що з приводу можливого завершення російсько-української війни говорить президент РФ Володимир Путін. Як один із небагатьох партнерів Росії в Європі, що залишилися, поряд із сербським лідером Александром Вучичем, після початку вторгнення на територію України, угорський прем’єр уже неодноразово виступав проти фінансової та військової допомоги Києву.

«Головною темою заяв і Орбана, і Путіна є «мирні» переговори, які, безсумнівно, принесуть користь Росії», – сказав колишній співробітник угорської контррозвідки Петер Буда, додавши, що «не буде помилковим припускати, що Орбан зрештою лобіює зміну зовнішньополітичної позиції США в бік Росії».

У результаті, якщо Трамп справді здобуде перемогу на виборах у листопаді і припинить фінансову підтримку України, то конфлікт може закінчитися на російських умовах, що в інтересах Орбана, який бажає, як і раніше, торгувати і підтримувати відносини з Путіним.

Однак плани угорського прем’єра простягаються набагато далі за російсько-українську війну і зачіпають зміну зовнішньої політики як у США, так і в Європі. «Наприкінці року світова політична сцена сильно відрізнятиметься від того, якою вона була на початку року, і, з Божою поміччю, простір для маневру Угорщини не скоротиться, а, навпаки, розшириться до тієї міри, якої давно не було», – раніше заявив Орбан.

Йдеться про так званий «правий поворот» у Європі та США, початок якому поклало обрання Трампа президентом 2016 року. У червні 2024 року відбудуться вибори до Європарламенту, за результатами яких, згідно з доповіддю Аналітичного центру Європейської ради з міжнародних відносин, у дев’яти країнах Європи, включно з Францією, Угорщиною та Нідерландами, перше місце здобувають праві євроскептики. Так, політична група «Ідентичність і демократія», до якої входять французьке «Національне об’єднання», «Альтернатива для Німеччини», Австрійська партія свободи та інші праві й ультраправі партії, згідно з опитуванням Politico, може отримати на виборах 87 місць, що на 28 більше, ніж зараз.

Ці праві популісти, які можуть перемогти на виборах до Європарламенту – природні союзники Трампа. І якщо він справді здобуде перемогу на президентських виборах і висуне якийсь план щодо завершення російсько-української війни на умовах Москви, то деякі з правих політиків у Європі справді можуть його підтримати. Особливо якщо враховувати, що «Національне об’єднання» та «Альтернатива для Німеччини» вже в минулому співпрацювали з Росією.

У такому разі політика Євросоюзу, особливо з питання подальшої допомоги Україні, може кардинально змінитися. Що, зі свого боку, зіграє на руку Орбану, який перебуває в постійному конфлікті з Брюсселем з приводу своєї недемократичної політики і активно підтримує зміни позиції ЄС. Якщо праві популісти переможуть на виборах до Європарламенту, а Трамп повернеться в крісло президента США, то угорський прем’єр може стати однією з головних фігур у світовому консервативному русі, а також одним із тих, хто визначає політику всієї Європи. І тоді результат російсько-українського конфлікту стане для європейців меншою з проблем.

Автор публікації

Коментарі: 17
Публікації: 250
Реєстрація: 08.10.2019