To reset your password, please enter your email address or username below.

Прикордонні пристрасті : продовження або новий інструмент тиску

Час іде, а ситуація на кордонах Білорусі продовжує залишатися напруженою. І справа не лише у збройному конфлікті, який відбувається в Україні. Олію у вогонь, як і раніше, підливають європейські сусіди. Складається відчуття, що «прикордонна історія» давно перестала бути стихійно виниклою проблемою (якщо колись взагалі такою була), а стала ще одним інструментом тиску на Білорусь, своєрідним доповненням до санкцій, що не дуже працюють.

Мігранти нікуди не поділися

То що відбувається на білоруських рубежах? Нагадаємо, що з осені 2021 року Білорусь була буквально перевалочним пунктом для нелегалів, які біжать з Іраку та Сирії до Євросоюзу. У той час білоруси стали помічати нетипові для країни групи іноземців, а практично кожен другий таксист розповідав, як відвозив (або відмовився відвозити) біженців до прикордонної лісосмуги.

Безперечно, зараз ситуація менш напружена. У містах «приїжджих зі східних країн» практично не зустріти, загалом, якщо не читати новини, складається враження, що проблему вирішено. Тільки ось Держприкордонкомітет республіки із завидною регулярністю рапортує про іноземців (частіше в критичному стані чи взагалі загиблих), яких західні «колеги» «переміщують на білоруську територію». Причому навіть захисні огорожі, іншими словами, банальні паркани, якими, наприклад, та сама Польща чи Латвія відгородилася від Білорусі, не створюють жодних перешкод.

Вид з висоти пташиного польоту на загородження. Фото: WojtekRadwanski

Так, наприклад, з початку 2023 року вже виявлено два тіла мігрантів. ДПК зазначає, що в обох випадках людей було незаконно перекинуто до Білорусі з території Латвії. При цьому у відомстві постійно наголошують, що мігранти потрапляють до республіки у тяжкому стані, їм не надають допомогу, при цьому постійно загрожують:

«На латвійському боці біженець вже перебував у критичному стані і не міг самостійно пересуватися. Незважаючи на те, що чоловік фактично був при смерті та потребував термінової госпіталізації, латвійські військові викинули групу на кордоні та під загрозою застосування зброї змусили пройти через загородження».

Або ось «польський випадок»: «Прикордонники застави «Голинка» виявили поблизу кордону тіло громадянина Того. Характер слідів, виявлених експертами, вказує на те, що іноземця перетягли з території Польщі». (До речі, за весь 2022 рік було 8 подібних інцидентів).

І це, не кажучи вже про те, що Білорусь регулярно запобігає спробам витіснити в країну групи мігрантів. Знову ж таки, за даними, Держприкордонкомітету, силовики країн-сусідів постійно підвозять нових і нових людей з метою витіснити їх до республіки.

Польські силовики на кордоні. Фото: REUTERS / Kacper Pempel

При цьому вже зовсім незрозуміло, навіщо розігрується цей цирк. Якщо раніше білоруську сторону звинувачували у звірствах щодо біженців, то тепер уже у розпорядженні прикордонників є велика кількість відеозаписів, виходячи з яких стає очевидно, хто веде себе неналежним чином. Так, білорусам доводиться нести службу у посиленому режимі, але що це дає? Може, так відволікають увагу від якихось інших точок?

Ще цікавіше те, що буде далі з огляду на те, що країни ЄС почали масово повертати до Польщі нелегальних мігрантів. Схоже, інцидентів побільшає. І Білорусі, може так статися, доведеться ще раз зіштовхнутися із масовим напливом іноземців та додасться ще одна проблема, що взагалі з ними робити, як повернути додому.

Кордон з Україною

Білорусько-український кордон. Фото: Reuters

Окремо варто сказати і про ситуацію на українському кордоні. Білоруські прикордонники зазначають, що періодично фіксують рух важкої техніки, а також стрілянину в сусідній країні. Що загалом не дивно, враховуючи те, що там іде війна. Іноді повідомляється, що періодично трапляються «випадки провокації з українського боку»:

«Останній випадок – у пункті спрощеної перепустки Піддобрянка, коли військовослужбовцями суміжної держави направлялася зброя у бік прикордонних нарядів. Образливі та загрозливі жести, у бік прикордонників».

Крім того, 15 січня стало відомо про те, що на Рівненщині заміновано весь прикордонний периметр з Білоруссю. За словами голови обласної адміністрації Віталія Ковеля, це зроблено превентивно на випадок, якщо російські війська скористаються цими білоруськими територіями для нападу на Україну:

«У нашому регіоні весь прикордонний периметр заміновано. До того ж північ Рівненської області – це суцільні ліси та болота. Тільки безумець наважиться полізти в цей, як ми називаємо, Поліський казан. Північ Рівненщини перетвориться на криваві болота, якщо Росія відкриє ще один фронт із боку Білорусі».

Однак загалом ситуація залишається досить спокійною, зрозуміло, наскільки взагалі зараз можна застосовувати таке формулювання…

Транспорт

Продовжуються проблеми і з погляду логістики. Ми вже писали про те, що для білоруських далекобійників (точніше для тих, хто працює на білоруських номерах) фактично закрилася можливість в’їзду на територію ЄС. Наприкінці 2022 року на європейських кордонах продовжували стояти багатотисячні черги з великовантажів. Мало того, що перед Новим роком це не найприємніше проведення часу, так, як виявилося, подібні простої можуть нести небезпеку для життя водія.

Так, 10 грудня з’явилася інформація про загибель сербського далекобійника у пункті пропуску «Берестовиця».

За даними ЗМІ, чоловікові стало погано ще у Польщі, проте він не став звертатися до місцевих медиків, при цьому до білоруських уже не встиг. Як зазначив Олександр Прокопчук, фельдшер відділення швидкої медичної допомоги берестовицької ЦРЛ:

«Можливо, причиною смерті могла стати серцева недостатність на тлі перевтоми та нервової напруги. Далася взнаки ситуація, що склалася на кордоні, люди тижнями стоять у чергах у складних умовах. Шкода, що людина померла далеко від дому та батьківщини. Водіям і так важко емоційно та психологічно далеко від рідних, а вся ситуація і здорову людину може підкосити».

Ситуація з далекобійником. Скріншот із камер відеоспостереження

Зазначимо, що у 2023 році поки що ситуація з великовантажами на кордонах Білорусі вирішилася. За даними Держприкордонного комітету на 16 січня, черг не спостерігається. Хочеться вірити, що хоч би ця проблема вирішилася.

«В гості» їздити не заважає

І найцікавіше стосується безвізу, який запроваджено у Білорусі для мешканців низки «недружніх» європейських країн. Цікаво, що незважаючи на ставлення до республіки як до «пособниці російської агресії», «диктаторської держави» тощо. Сюди продовжують активно їхати.

Всього з початку дії безвізового режиму до Білорусі пройшло 398 565 іноземців: 258 229 громадян Литви, 27 341 негромадянин та 89 956 громадян Латвії, а також 23 039 громадян Польщі. А з 1 січня 2023 року — понад 13 тисяч іноземців: 9 966 громадян Литви, 1822 громадянина і 462 негромадянини Латвії, громадян Польщі — 1 329.

Як бачимо, попит не падає. завідувач сектору оперативної інформації Міністерства закордонних справ Білорусі Олександра Шкода пояснює популярність напряму таким чином:

«Природні людські контакти неможливо розірвати європейським диктатом та чиєюсь забаганкою. Адже, як правило, основні цілі поїздок іноземців до Білорусі – це візити до родичів, відвідування місць поховання, придбання товарів, отримання платних медичних послуг. Крім того, безвізовий режим компенсує штучні труднощі, які практикують сусідні країни для обмеження в’їзду до Білорусі представників ділових кіл, що створює можливість для збереження бізнес-контактів».

Таким чином, якщо вірити інформації Держприкордонкомітету, виходить, що рядові поляки, литовці, латиші цілком добре ставляться до Білорусі та не поділяють політику своєї влади.

Очевидно, скоро з усієї «прикордонної теми» проблемними моментами залишаться лише нелегальні мігранти. Решта поступово приходить у норму. І, звісно, ​​під питанням залишається ситуація на кордоні з Україною, проте тут уже все залежить від самої Білорусі. Або точніше від Росії.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 293
Реєстрація: 03.12.2020