To reset your password, please enter your email address or username below.

Угорський шпагат, епізод другий: етнічні угорці на Закарпатті

Враховуючи складну політичну ситуацію, одним із найважливіших питань Закарпаття став виїзд етнічних угорців за кордон. Українські громадяни тікають від війни. Крім того, є і проблема внутрішніх переселенців, які переїхали до Закарпаття з тих регіонів країни, де відбувалися та продовжуються бойові дії.

Не секрет, що багато етнічних угорців на Закарпатті мають одночасно паспорт громадянина України та угорське посвідчення особи. Ласлов Зубанич László Zubánics – завідувач кафедри історії Угорщини та європейської інтеграції Ужгородського національного університету, розповідає, що історія з видачею угорських паспортів активно відбувалася у регіоні кілька років тому:

«Були гучні скандали у 2018 році, коли співробітники різних структур записували на відео складання урочистої присяги на вірність Угорщині на території консульств Угорщини в Ужгороді на Закарпатті, а також у місті Берегово. Наразі на території Закарпаття видача таких паспортів заборонена. Людина, яка має угорське коріння, може лише на території Угорщини в державних установах звернутися за отриманням відповідного документа. Якщо хтось на Закарпатті має угорський закордонний паспорт, то він зараз з ним не може виїхати через кордон України. Перетнути українсько-угорський кордон можна лише із закордонним паспортом громадянина України. Військовозобов’язані чоловіки жителі Закарпаття віком від 18 до 60 років можуть виїхати до Угорщини лише зі спеціальним дозволом.Наприклад, українські угорці живуть у країні вже 20 років, але вони не відмовилися від українського громадянства та приїхали на великодні свята навесні 2022 року на Закарпатті на гостину до родичів. Наразі прикордонна служба України не випускає цих людей до Угорщини, бо діє військовий стан. І якщо людина покаже свій угорський паспорт, то проти нього можуть порушити справу про адміністративне порушення, бо ця особа в базі прикордонної служби зареєстрована як громадянин України».

Експерт також зазначає, що, незважаючи на посилення прикордонного режиму через війну, на Закарпатті все одно збільшилися спроби перетину кордону чоловіками призовного віку, згідно з даними Закарпатської обласної військової адміністрації:

 «У бік Румунії та у бік Угорщини частково кордон проходить річкою Тиса. Там є канали контрабанди, а зараз існують канали незаконного перетину кордону людей за добру плату від 5000 до 10000 доларів за переправку однієї особи. Представниками СБУ перекриваються канали підробки документів. Нині є нелегальний ринок різних довідок, свідоцтв про народження дітей, свідоцтв про опікунство. Нині мають попит документи, де зазначено, що людина є багатодітною на території України, щоб можна було виїхати за кордон. Крім того, є інформація, що зловмисники виробляють підроблені довідки про інвалідність, довідки про різні спеціальні хвороби, але державна прикордонна служба України знає, як розпізнати оригінали цих документів. Виявили на Закарпатті і спеціальний цех, який провадив такі документи. І по такі підробки приїжджають громадяни з інших областей країни. Є пропускні пункти через сільську місцевість, і особи, які бажають за підробленими документами перетнути кордон України, думають, що це їм вдасться зробити».

Як парадокс, на Закарпатті почастішали нещасні випадки, коли молоді люди призовного віку, які бажали уникнути вручення повістки, і побоювалися опинитися в зоні бойових дій, намагаючись незаконно потрапити до Угорщини, внаслідок чого самостійно гинули при порушенні перетину кордону через природні перешкоди на місцях. , наприклад, тонули у річці.


Також Ласлов Зубанич наголошує, що з початком повномасштабної війни, саме на Закарпатті почастішали скандальні корупційні випадки, коли громадяни України через українсько-угорський кордон намагалися виїхати з великими сумами валюти у готівковій формі у валізах, і тому прикордонники влаштовують ретельні перевірки вантажів та речей.

У свою чергу нинішній заступник голови Національного агентства з запобігання корупції (НАПК) Артем Ситник, який, до речі, раніше обіймав посаду директора Національного антикорупційного бюро України НАБУ, на онлайн брифінгу відповів на питання журналіста NEWSPRICE Михайла Фрадкіна, які саме резонансні та скандальні злучення українсько-угорського кордону з 24 лютого 2022 року. Експерт зізнається, що на початку повномасштабної війни ліміт на вивіз готівки з України за кордон було скасовано, а потім це обмеження знову було запроваджено.

«Семизначні суми в доларах перетинали кордон, і ми на ці факти намагалися реагувати. І з польськими прикордонниками НАЗК України налагодили співпрацю.Польські правоохоронці нам самі говорили, давайте разом контролювати перетин готівки, бо українські чиновники, згідно з митною декларацією, вивозили валюти більше, ніж було зазначено у їхній декларації про доходи державного службовця. Але ми побачили, що з угорськими колегами правоохоронцями гірша співпраця у цьому напрямі, ніж із поляками. Угорські прикордонники та фіскальні органи дозволяли українським чиновникам безперешкодно ввозити великі суми готівки, які взагалі не були задекларовані. І нечесні на руку українські державні чиновники, щоб уникнути відповідальності за перевезення великих сум валюти, перетинали саме ділянку кордону з Угорщиною, а не з Польщею чи Словаччиною. Тому, я думаю, ця проблема на Закарпатті стоїть гостріше, ніж на інших ділянках кордону. І сприяє цьому ввезенню за кордон українськими держслужбовцями незадекларованої готівкової валюти позиція окремих офіційних представників Угорської республіки»

Одним із найгучніших випадків стало вивезення у березні 2022 року до Угорщини 28 мільйонів доларів та 1,3 мільйона євро готівкою дружиною колишнього народного депутата від партії «Народний фронт» Ігоря Котвицького, якого вважають так званим гаманцем екс-міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова.

Лише через кілька місяців після цього випадку у липні 2022 року Служба безпеки України СБУ та Державне бюро розслідувань ГБР відкрили кримінальну справу проти представників митниці на Закарпатті, які дозволили вивезти родині екс-нардепа Ігоря Котвицького валюту за кордон без жодних пояснень про походження такої значної суми. колишнього українського державного чиновника.

Втім, головними втікачами від війни через Закарпаття стали не лише депутати та чиновники, а звичайні пересічні громадяни України. Колишній заступник голови міста Ужгород Ярослав Шафар зазначає, що з початку війни із Закарпаття одразу швидко поїхала і угорська молодь 18 – 25 років, а також саме до Угорщини поїхали й етнічні українці:

«В Угорщині ніхто не вірив у цю війну, і угорські телеканали були розгублені одразу. Відносини українців та угорців до війни були спокійними, ніхто нікуди не тікав. У перші дні війни з кінця лютого 2022 року кордони працювали в наскрізному режимі, і люди виїжджали з українськими паспортами і навіть взагалі без паспортів. Цими першими днями максимальна кількість людей виїхала з України. Коли ухвалили закони про заборону перетину кордону військовозобов’язаним чоловікам від 18 до 60 років, деякі наші етнічні угорці Закарпаття намагалися виїжджати з угорськими паспортами, але це теж потім не спрацьовувало, бо прикордонники з обох боків мають бази даних, і вони вже знають, хто є хто. Незважаючи на те, що люди показували паспорти громадян Угорщини, співробітники знали, що це громадяни України і ніхто від громадянства країни не хотів відмовлятися. Зрозуміло, що є напруга на самих кордонах, бо у регіоні змінили усі прикордонні загони. І люди, які працювали у нас на Закарпатті, тепер поїхали на кордон із Білоруссю, їм зробили ротацію. До нас приїхали загони прикордонників із міста Суми. Вони не володіють угорською мовою, їм важко спілкуватися з етнічними угорцями, ці прикордонники із Сум не були в Угорщині по той бік кордону.І спершу угорці вважали, що це приїхали українські націоналісти».

Ми звернулися із запитом до Державної прикордонної служби України з питаннями, що відбувається на українсько-угорському кордоні, та скільки жителів України виїхали до Угорщини за даними ДПСУ. У відповідь представники Держприкордонслужби зазначили, що у відомстві не ведуть статистичний облік, скільки громадян України перетнуло кордон з кінця лютого 2022 року. Скільки українців виїхали із Закарпаття до Угорщини, ДПСУ також невідомо. Загалом Держприкордонслужба повідомила, що представники відомства комунікують із угорськими прикордонниками відповідно до наказу Міністерства внутрішніх справ України про прикордонно-представницький апарат. Більше інформації під час воєнного стану Держприкордонслужба не розголошує.

Автор публікації

Коментарі: 1
Публікації: 17
Реєстрація: 09.06.2021