To reset your password, please enter your email address or username below.

Угорський шпагат, епізод перший: сумнівна риторика МЗС

Офіційний Будапешт, на чолі з прем’єр-міністром Віктором Орбаном, регулярно заграє політично та економічно з Росією та одночасно намагається утримати свої позиції в НАТО та Євросоюзі. Ця суперечлива позиція негативно відбивається на міжнародних відносинах з Україною та ситуації на Закарпатті загалом. Які причини такої гри та яких чекати наслідків?

У середині липня 2022 року стався гучний, потужний та небезпечний вибух у напружених відносинах між Україною та Угорщиною, влада якої налаштована досить проросійсько, купуючи у Кремля зі знижками енергоресурси, а також виступає за зняття економічних санкцій.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто 15 липня 2022 року заявив в інтерв’ю, що у разі ескалації бойових дій у Російсько-Українському конфлікті збройні формування Угорщини робитимуть маневри на угорсько-українському кордоні на Закарпатті, нібито для захисту етнічних угорців, які мешкають у цьому регіоні. . Частина українських ЗМІ відразу після цього інтерв’ю висловили стурбованість тим, що між Угорщиною та Україною зростає потенційна небезпека збройного конфлікту, яка може негативно вплинути на ситуацію. Інші українські медіа водночас зазначили, що заяви про нібито маневри угорських військових на Закарпатті деякі вітчизняні ЗМІ неправильно трактували через помилковий переклад.

Градус навколо цієї ситуації за кілька днів значно підвищився, коли 21 липня 2022 року міністр оборони Угорщини прибув до Москви для переговорів із міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим щодо додаткової закупівлі Угорщиною 700 мільйонів кубометрів газу у російського «Газпрому».

Подібні дії викликали логічне запитання: чи пов’язані неоднозначна заява 15 липня глави МЗС Угорщини про переміщення військ на кордоні з Україною до Закарпаття та його візит 21 липня до Москви? Через кілька днів після скандальних висловлювань, віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина заявила, що очікує від глави МЗС Угорщини офіційних пояснень на дипломатичному рівні: що саме мав на увазі Сіярто під захистом українських громадян угорського походження військовими формуваннями офіційного Будапешт.

Щоб розібратися в цій геополітичній конфігурації ми звернулися за роз’ясненнями до українських та угорських політиків, представників етнічної угорської спільноти, Закарпатської обласної військової адміністрації, міжнародних експертів, а також зв’язалися з представниками Європейського парламенту в Брюсселі, які винесли попередження. та його соратникам у владі в Угорщині через антидемократичні прояви офіційного Будапешта.

Ласлов Зубанич (László Zubánics) – голова Демократичного союзу угорців України, який також є завідувачем кафедри історії Угорщини та європейської інтеграції Ужгородського національного університету (УжНУ), вважає не випадковою скандальну ситуацію, що виникла через заяви Петера Сіярто: Проаналізувавши до висновку, що насамперед вона пов’язана із змінами у підпорядкуванні у силових міністерствах країни:

 «Вперше, коли я прочитав угорською мовою висловлювання Петера Сіярто, я сам не зрозумів, що саме він мав на увазі. Дипломатичною мовою ці висловлювання були надто зашифровані. Мені потрібно було двічі-тричі перечитати цей текст, щоб зрозуміти, про що йдеться. Наразі відбувається розмежування в угорських військових формуваннях. Прикордонники підпорядковані Міністерству внутрішніх справ, бо вони не лише прикордонники, а й поліцейські. Тому, на мою думку, Сіярто мав на увазі, що угорську поліцію мають забрати від кордонів, а її місце займе окрема прикордонна структура. Ця служба контролюватиме незаконне перетинання кордону. А наприклад, контрабанду товарів, у тому числі цигарок, виконуватимуть інші підрозділи. До речі, контрабанда цигарок є нелегальним бізнесом, дуже популярним на Закарпатті».

Експерт згадує, як злякалися заяви угорського міністра жителі Закарпаття, і ті українці, хто приїхав до регіону, як внутрішні переселенці з інших областей України після 24 лютого 2022 року:

«Коли був перший переклад українською мовою цих заяв, багато хто на Закарпатті запанікував, що буде переформатування та відведення військ від кордону України, враховуючи, що Угорщина є членом НАТО. Також була й інша теза Сіярто: якщо російські війська, наприклад, дійдуть до Закарпаття та виникнуть проблемні питання у регіоні, то угорські прикордонники організовуватимуть виведення людей із території.Вирішення цього питання ускладнювалося тим, що у законодавстві України особи, які мають подвійне, потрійне громадянство як етнічні угорці на території Закарпаття, вважаються саме громадянами України. А громадян України з території країни, згідно з Женевською конвенцією, ніхто не може примусово виводити, використовуючи гуманітарні коридори чи інші способи. Це вже втручання у внутрішні справи країни».

Також Зубанич наголошує, що з початком повноцінного конфлікту ситуація на Закарпатті змінилася докорінно:

«До того, як було введено заборону виїжджати за кордон військовозобов’язаним чоловікам громадянам України віком від 18 до 60 років, частина населення злякалася ескалації війни та залишила територію країни. Ті, хто виїхав із Закарпаття за межі України, перебувають або на території Угорщини, або в інших країнах Західної та Центральної Європи. Нині на Закарпатті, за нашими підрахунками, залишилося менше 100 тисяч етнічних угорців. Приблизно 75 тисяч жителів населення постійно проживають у регіоні. Проблемних питань немає. Багато етнічних угорців зараз перебувають у лавах ЗСУ чи територіальної оборони. Інформаційні канали, задіяні центральними органами влади та місцевою обласною військовою адміністрацією, доносять основну інформацію, що відбувається на східному фронті, і це знають жителі регіону. У серпні ми отримали інформацію, що вже п’ятий наш співвітчизник загинув на фронті».

Тим часом Дмитро Тужанський – директор Інституту центральноєвропейської стратегії вважає, що у скандальному інтерв’ю про відведення угорських військ, українські ЗМІ під час перекладу не врахували складного політичного контексту, який обумовлений іншим сусідом Угорщини – Сербією:

«З контексту заяви Петера Сіярто випливає, що, найімовірніше, він мав на увазі використання збройних сил Угорщини, які зараз задіяні на південному кордоні вздовж так званої угорської стіни. На цій ділянці кордону з Сербією зосереджено війська для запобігання проникненню нелегальних мігрантів. Водночас слід зазначити, що сценарій можливого військового зіткнення між Україною та Угорщиною було вкинуто російськими пропагандистськими медіа. Ще з осені 2021 року в медіапросторі почали розкручувати тему, що між Україною та Угорщиною можливе військове зіткнення, а прем’єр-міністр Віктор Орбан готує угорський спецназ для висадки на Закарпаття та подальшу окупацію цього регіону, а Україна начебто повертає на Закарпаття. протистояти угорському вторгненню. Це все кремлівські наративи, які просувалися місяцями. Причому всі ці заяви спочатку з’явилися як у російськомовному, так і в угорськомовному сегментах інтернету. Ми в Інституті центральноєвропейської стратегії робили викриття цих заяв та показували для чого це робиться. Це відбувалося паралельно зі стягуванням російських військ біля кордонів України».

Глава угорської громади Києва та Київської області Тибор Томпа дивиться на цю історію з іншого ракурсу, і впевнений, що це не єдиний провокаційний вислів міністра закордонних справ Угорщини про етнічні угорці на Закарпатті:

«Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто під час виступу на американському телеканалі CNN у провідної Крістіан Аманпур у липні 2022 року говорив, що треба захищати етнічних угорців Закарпаття. Дивно, чому він піклується саме про них? Адже є українські угорці, які служать у ЗСУ та воюють на фронті, є етнічні угорці, які мешкають у Києві, Миколаєві та інших регіонах України, крім Закарпаття, про них не згадується зовсім. Усі етнічні угорці, які проживають на Закарпатті, є громадянами України, а не громадянами Угорщини. Я народився там, понад 40 років проживаю у Києві, і почуваюся громадянином України. А після нещодавніх особистих відвідувань регіону – не можу сказати, що існують якісь проблеми між українцями та етнічними угорцями. На даний момент головна проблема для всіх – це війна. За переписом населення 2001 року на Закарпатті було 150 тисяч угорців. Нині багато сільських населених пунктів спустошено, на сьогодні залишилося менше 100 тисяч».

Крім того, Тібор Томпа різко проти риторики Віктора Орбана про те, що Україні потрібно було відмовитись від прагнень вступити до НАТО:

«Пан Орбан є професіоналом у люмпенізації населення Угорщини, а також люмпенізації через ЗМІ угорської громади на Закарпатті.Тобто прем’єр-міністр Угорщини намагається довести закарпатським угорцям, що вони здебільшого мають орієнтуватися на угорську націю, а не почуватися громадянами України, незалежно від тих кордонів у Європі, які склалися понад 100 років тому. Ця маргіналізація ведеться з угорського телебачення, яке перебуває під впливом політика та його оточення, і це впливає на думки та світогляд етнічних угорців Закарпаття. Прикладом цієї люмпенізації на Закарпатті є так звана угорська партія України – товариство угорської культури Закарпаття».

Ігор Тодоров, професор Ужгородського національного університету, доктор історичних наук, з травня 2015 року директор навчально-дослідного Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної інтеграції (УжНУ), згадує, що Петер Сіярто не тільки робить регулярно скандальні заяви, напружуючи відносини між офіційним Будапештом та Київ а й періодично намагається втручатися у внутрішні політичні відносини країни:

«Глава МЗС Угорщини взагалі закликав голосувати за Партію угорців України «KMKSZ» та за конкретного кандидата на місцевих виборах в Україні восени 2020 року, а займатися рекламою будь-якої партії у день проведення виборів заборонено законом України, і Сіярто не міг не знати про це. Проросійські наративи Петера Сіярто навіть промовистіші, ніж епатажні прокремлівські заяви самого прем’єр-міністра країни Віктора Орбана»..

Ярослав Шафар, який у 2013-2016 роках був колишнім заступником голови міста Ужгород, який є обласним центром Закарпатської області, а також депутатом Ужгородської міської ради у 2010-2015 роках, робить так званий екскурс у скандальні та провокаційні заяви Петера Сіярто:

«Повертаючись до політики, відбувається перекручування фактів, гра слів, що Петер Сіярто каже, що Угорщина відведе війська від кордонів України, а хтось передає, що навпаки Угорщина введе війська на Закарпаття. Потрібно добре розуміти угорську мову, політичні настрої, бо внутрішні процеси в Угорщині не завжди зрозумілі нам українцям як сусідам. Україна ставиться до Угорщини, як до сусіда, не надто дружелюбно, на мою думку. Це було зрозуміло після 2015 року, коли почали просувати закон про мову. Перші гучні дзвіночки відбулися, коли сюди на Закарпаття приїздила Оршоя Пачаї-Томашич, державний секретар Міністерства зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини з питань дипломатичної академії. Вона говорила, що угорська мова не використовуватиметься з 2023 року в угорськомовних школах на Закарпатті.

Петер Сіярто каже, що з одного боку угорські війська захищатимуть угорців, а з іншого боку, влада дасть наказ відвести формування, щоб не загострювати конфлікт. Він не пояснює, як збройні сили захищатимуть. Але водночас запевняє, що Угорщина дотримується нейтралітету у Російсько-Українському конфлікті. Це пов’язано з манерою Орбана вести політичні відносини, тому що він уже десятки років є великим популістом, який грає на будь-якій актуальній темі для угорців».

Автор розслідування журналіст Михайло Фрадкін надіслав від нашої редакції запит англійською мовою до Будапешту в МЗС Угорщини на ім’я Петера Сіярто з проханням надати коментар на відеозв’язок або на телефон або надіслати письмову відповідь з тлумаченням скандальної заяви. Проте, представники МЗС Угорщини його проігнорували та залишили питання без коментарів. Особисте звернення до посольства у Києві з проханням до уповноваженого посла Іштвана Ійярто прокоментувати міжнародні відносини офіційного Будапешта та Києва – також залишилося без відповіді.

Дивує, що не прокоментували нашому виданню ситуацію з висловлюваннями Петера Сіярто та МЗС України та Офіс Президента. Втім, скандальні, провокаційні заяви Петера Сіярто та популістська внутрішня та зовнішня політика Віктора Орбана є лише частиною пазла складних стосунків офіційного Будапешта та Києва. У наступній частині нашого розслідування ми розкриємо, що зараз відбувається на Закарпатті, і як ця ситуація впливає на міжнародні відносини України та Угорщини.

Автор публікації

Коментарі: 1
Публікації: 17
Реєстрація: 09.06.2021