To reset your password, please enter your email address or username below.

Витік Taurus: чи можна вважати його перемогою Кремля?

Публікація прослуховування німецьких військових викликала скандал не тільки в Німеччині, а й серед західних союзників України. Під удар потрапили Велика Британія, канцлер Шольц і можливі поставки далекобійних ракет Taurus. Ця подія – скоріше виняток у роботі спецслужб, але Москва все-таки пішла на ризик і, мабуть, успішно.

Публікація аудіозапису в телеграмі російської пропагандистки Маргарити Симоньян застала зненацька політичне керівництво Німеччини. У записі генерал і кілька офіцерів Військово-повітряних сил країни обговорюють параметри використання ракет Taurus, зокрема ударів по Кримському мосту. Симоньян заявила, що отримала це прослуховування від російських спецслужб. Німецька сторона не стала тримати інших у невіданні й одразу ж визнала витік. утечку.

Хоча в опублікованій розмові немає жодних військових секретів, проте офіцери обговорюють найчутливішу для Німеччини міжнародну проблему – постачання німецьких ракет Україні. Співрозмовники стверджують, що міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус «має намір ретельно опрацювати питання поставок», а також дивуються, чому федеральний канцлер Шольц блокує ці поставки.

Пісторіус назвав публікацію частиною російської «інформаційної війни» і «гібридної дезінформації», а Шольц заявив, що уряд починає серйозне розслідування інциденту. Однак у журналістів виникло резонне запитання, як росіяни змогли так легко отримати доступ до секретних каналів зв’язку військових. З’ясувалося, що бесіда офіцерів відбувалася не захищеною лінією зв’язку, а через не зашифровану платформу WebEx.

За стандартами Збройних сил Німеччини, WebEx не можна використовувати для обговорення засекреченої інформації. Військовим можна телефонувати за допомогою сервісу, але заборонено розголошувати чутливу інформацію. Однак фактично WebEx використовують у Бундесвері багато підрозділів, оскільки для оперативної комунікації складно задіяти зашифровані системи зв’язку. До того ж учасники розмови могли втратити пильність, не підозрюючи, що обговорюють щось секретне.

Для Шольца постачання ракет досі є політичним табу. Канцлер стверджує, що за жодних обставин не піде на це. Його аргументація зрозуміла: для обслуговування ракетних комплексів необхідні фахівці Бундесверу, а це пряма участь Німеччини у війні з Росією. Також радіус дії ракет становить 500 кілометрів, що для українців не складе труднощів направити їх на цілі в глибокий російський тил. Поки що ні величезний тиск усередині країни, ні вимоги Макрона не впливають на позицію канцлера.

Гіпотетично Німеччина може передати ракети Україні, при цьому заспокоївши Шольца кількома умовами: радіус ракет буде штучно обмежений, українські військові пройдуть навчання на німецькій території, поставки будуть перенаправлені через треті країни. Самі офіцери в записі стверджували, що якщо навіть рішення буде ухвалено, то ракети почнуть застосовувати не раніше, ніж через вісім місяців. І тут же обмовляються: «Нам потрібно стежити, щоб із самого початку не було формулювань, які роблять нас стороною конфлікту».

Публікація такого прослуховування – подія дуже рідкісна для будь-якої спецслужби, оскільки розвідники воліють контролювати розкритий канал зв’язку якомога довше. Судячи з технічних характеристик прослуховування, цей запис – несподівана удача росіян, яка трапилася через недбалість німецьких військових. Зрозумівши, що жодної цінної інформації в записі немає, російська влада вирішила використати дані в дипломатичних цілях.

Хоча в німецькому суспільстві досі сильна підтримка України, питання участі німецьких військових у нинішній війні – дуже болюче для країни. Скандал із прослуховуванням, з одного боку, загострює відносини Німеччини з союзниками. З іншого, як не дивно, вказує на непримиренність позиції Шольца, який не хоче ризикувати і брати на себе зобов’язання понад міру. Його нестійке становище в коаліційному уряді диктує обережність у питанні підтримки України.

Час публікації було обрано не випадково – після того, як експерти почали спростовувати слова Шольца, що поставки Taurus призведуть до катастрофічної ескалації. Наприклад, Велика Британія вже співпрацює з Україною щодо розгортання ракет Storm Shadow і навіть надсилає своїх фахівців. Завданням російської влади могло бути утримання німецького уряду від перегляду свого рішення не постачати ракети Україні.

Хоча німецька влада впевнена, що йдеться про прикру помилку одного офіцера, експерти припускають масштабну кампанію прослуховування, яку організували російські розвідники. Через витік Шольц потрапив у незручне становище, оскільки тепер змушений діяти не тільки виходячи з внутрішньої політичної ситуації, а й з урахуванням гіпотетичних публікацій прослуховувань у майбутньому. Невідомо, про що ще знає російська сторона.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 245
Реєстрація: 22.06.2020