To reset your password, please enter your email address or username below.

Пустує здоров’я чи чиясь фантазія: що ж трапилося з Лукашенком?

9 травня у Москві традиційно пройшов парад на честь Дня Перемоги. Очевидно, що в поточній обстановці захід вкрай неоднозначний, а запрошені і, що важливо, глави держав, які прибули на нього, привернули велику увагу з боку світової спільноти. До слова, Москву відвідали президенти всієї Центральної Азії, проте цей факт затьмарив ланцюжок інших, досить дивних подій, пов’язаних із білоруським лідером Олександром Лукашенком.

Буквально одразу після завершення ходи у Москві з’явилася інформація, що Лукашенка відсутня на спільному сніданку глав держав у Кремлі. Першим на це звернуло увагу видання РБК, пославшись на фото та відео із заходу. Також у ЗМІ зазначили, що направили запит до прес-служби білоруського президента за роз’ясненням. Проте відповіді з цього боку так і не надійшло.

Деяку тривогу зародили і фото Лукашенка зі святкового заходу у Москві. На знімках він виглядав не дуже добре, та й на відео покладання квітів до Могилі Невідомого солдата видно, що рухається він теж, ніби важко.

Додали «вогоньку» дивні повідомлення, опубліковані опозиційними білоруськими ЗМІ, а також з’явилися в таких же російських і навіть в українських. Усі вони говорили про те, що білоруський президент негайно відбув до Мінська через погіршення самопочуття. І, нібито, в аеропорту на нього навіть чекала карета швидкої допомоги. А «Хартія 97» взагалі писала таке:

«Кульмінацією став момент, коли Лукашенко попросив Путіна, щоб до Могили Невідомого Солдата, куди мали пройти російський правитель та гості Кремля, його відвіз автомобіль».

При цьому, що цікаво, такої інформації не було в жодному «серйозному» ЗМІ, про це не писали інформаційні агентства РФ, про це не згадав жоден білоруський телеканал, не написав жоден портал.

І взагалі нічого дивного, якщо така ситуація мала місце, звичайно, її б постаралися зам’яти (про що, до речі, свідчить мовчання прес-секретаря Ейсмонт на запит РБК). Однак на 9 травня Лукашенко мав також брати участь у святкових заходах у Мінську. Ми не можемо стверджувати, чи він збирався взагалі на сніданок до Кремля, можливо, всі питання з російським керівництвом були обговорені ще напередодні (президент Білорусі прилетів до Москви ще 8 травня).

Якби стан білоруського лідера був такий жахливий, як про нього писали, то очевидно, що святкову програму в столиці Білорусі треба було б екстрено переграти. Але немає. Лукашенко, як і було заплановано, з’явився на публіці та поклав квіти до монументу Перемоги. Єдине, що свою традиційну промову він так і не промовив, замість президента виступив міністр оборони країни. Що наводить на думки, що якісь проблеми із самопочуттям у глави держави все ж таки були.

«Олію у вогонь» підлив прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, який на прохання прокоментувати стан здоров’я Лукашенко ухильно відповів, що це «не коректно», додавши: «Ви знаєте, що він мав заходи, пов’язані з Днем Перемоги, і в Мінську. тому йому потрібно було швидше виїхати». Загалом, як завжди, нічого до ладу не зрозуміло і вкрите якимось туманом.

І знову згадуємо ситуацію з Мачулищами, коли було незрозуміло, чи збивав хтось російський літак, чи ні (офіційні ЗМІ, схоже, самі в цьому заплуталися). Так ось, у випадку з 9 травня, здається, що влада вирішила скористатися стандартним способом відвернути увагу від здоров’я Лукашенка.

Раптом з’ясувалося, що 9 травня в Мінську було запобігло теракту. За інформацією КДБ, «напад готувався за завданням Міноборони України». Також у відомстві розповіли, що вибухівку провезли до Білорусі, замаскувавши під побутові прилади. Що викликає деяку посмішку з огляду на те, як часом митниця доглядає навіть особисті автомобілі, не те, що вантажні. Як за сучасних умов можна перевезти через кордон вибухові пристрої, трохи незрозуміло. До речі, за даними того ж КДБ «потужності вистачило б, щоб пустити під укіс кілька залізничних поїздів».

Ну і, звичайно ж, історія з хепі-ендом, негідників буквально одразу ж затримали і в найкоротші терміни витягли з них усі подробиці: «Ми затримали певну кількість осіб, які готувалися до скоєння терактів. І знаємо, що за цим стоять спецслужби».

До речі, вже до 10 травня державний телеканал ОНТ встиг змонтувати цілий фільм-розслідування, в якому йдеться про те, що «всі фігуранти у цій справі запроваджено в СІЗО. Визнали провину, співпрацюють із слідством, дають свідчення».

До речі, звинувачення їм висунуто вкрай серйозні — стаття 289- («Акт тероризму») ​​та стаття 356 («Зрада державі») Кримінального кодексу. Їм усім загрожує покарання аж до страти.

У світлі того, що сталося, точно можна сказати лише те, що здоров’я білоруського президента справді дає збій. Але це почалося не вчора і навіть не місяць тому. Він хворів, переносив операції (до речі, про те, що виглядає і каже «не дуже» писали ще 2020-го року), проте через якийсь час виявляється, що Лукашенко знову в порядку. Але не варто забувати і про вік…, а що буде з Білоруссю за іншого керівника велике-велике питання.

Автор публікації

Коментарі: 0
Публікації: 293
Реєстрація: 03.12.2020