To reset your password, please enter your email address or username below.

“Час слів минув”: учасники Першої Конференції Вільних Білорусів вирішили, що російське імперіалістичне державне утворення має бути знищено  

У суботу, 22 жовтня 2022 року, Благодійний фонд “Вільна Білорусь” вперше зібрав білорусів, які вважають свою батьківщину окупованою російською федерацією і готові боротись за відновлення її незалежності та суверенітету. Захід провели у польському Жешуві. Темою першої Конференції була “Війна в Україні. Деокупація Білорусі”. 

Три десятка учасників з Білорусі, України, Польщі, Литви, cеред яких був і представник NewsPrice, а також представники Чеченської республіки Ічкерія, користуючись закритим форматом проведення заходу, відверто обговорили роль оборонної війни України, яку вона веде проти загарбницької, терористичної агресії російської федерації, для звільнення пострадянського простору від кремлівського іга, а також про перспективи деокупації Республіки Білорусь.

Вільні Білоруси були одностайні в розумінні значущості боротьби українського народу проти розв’язаної росіянами війни для можливості звільнення окупованих російською федерацією територій, в тому числі Республіки Білорусь. Гауляйтер кремля в Білорусі, яким учасники конференції вважають Алєксандра Лукашенка, узурпував владу при підтримці російської федерації. На думку білорусів, поразка спільного ворога, яким безумовно є російська федерація, відкриває можливість звільнення Білорусі від російської армії та злочинного режиму Лукашенко. Підсумовуючи дискусію учасники заходу дійшли висновку про необхідність формування коаліції вільних білорусів для координації спільних зусиль спрямованих на перемогу України у війні з російською федерацією та деокупацію Білорусі.

“Беларуская нацыянальна-дэмакратычная супольнасьць адзначае, што воля, свабода, пазбаўленьне ад антынароднага рэжыму Лукашэнкі і дэакупацыя Беларусі вымагае агульнанароднага змаганьня з расейскім агрэсарам, якое павінна выяўляцца ў нацыянальнай кансалідацыі беларусаў, у ставрэньні і дзеяньні  беларускага вызвольнага падпольля і ва ўсебаковай дапамозе ўкраінцам у барацьбе супраць расейскага агрэсара. Мусіць быць дапамога асабістым удзелам беларускіх дабраахвотнікаў у інтарэсах Украіны на фронце вайны супраць расейскіх захопнікаў.” – акцентував один з учасників конференції, лідер Національно-визвольного руху “Вільна Білорусь” Зенон Позняк.

Один із лідерів Національно-визвольного руху “Вільна Білорусь” Зенон Пазьняк з керівником ГО «NewsPrice» Анатолієм Шалаєвим обмірковують питання інформаційної безпеки та як допомогти Білорусам у боротьбі з російським агресором. Зенон Пазьняк навіть видав книгу з відповідною назвою, яку спрезентував NewsPrice

Учасники одностайно підтримали включення цієї позиції в підсумкову резолюції Конференції Вільних Білорусів. Відео виступу Зенона Позньяка: https://www.facebook.com/lesha.franc/videos/510119167385442

“Канферэнцыя зыходзіць з разуменьня адзінства цывілізацыйных інтарэсаў Украіны і Беларусі. Бяз вольнай Украіны ня будзе вольнай Беларусі. Бяз вольнай Беларусі ня выстаіць вольная Украіна. Расейскае імперыялістычнае дзяржаўнае ўтварэньне мусіць быць разбурана.” – наголосив організатор заходу, керівник Благодійного фонду “Вільна Білорусь” Олексій Францкевич. Він вважає, що час слів завершився. Сьогодні потрібно діяти і координувати свої зусилля один з одним, аби максимально ефективно боротись проти спільного ворога. 

На думку Олексія Францкевича, білоруси мають битись пліч-о-пліч з українцями проти спільного ворога. Він свідомий того, що волонтерської допомоги, яку здійснює очолюваний ним благодійний фонд, замало. Важливо щоб кожен свідомий білорус знайшов власне місце і роль в спільній боротьбі. Лише спільними зусиллями можливо здолати кремль та деокупувати Білорусь. Саме тому керівник Благодійного фонду “Вільна Білорусь” ініціював проведення першої Конференції Вільних Білорусів і пропонує зробити такі зустрічі регулярними. Щоб їх учасники могли планувати спільні дії та координувати свої зусилля для досягнення спільних цілей.

Організатор заходу, керівник Благодійного фонду “Вільна Білорусь” Олексій Францкевич (фото NewsPrice)

Карфаген повинен бути зруйнованим!

Керівник ГО NewsPrice Анатолій Шалаєв, який був присутній на першій конференції «вільних білорусів», запропонував його учасникам створити інформаційну мережу протидії наративам, які запроваджує Кремль, коротко окреслив цілі проєкту «НьюсПрайс», який об’єднує не лише білорусів та українців але й незалежних журналістів вихідців середньої Азії, представників Східної Європи. Закликав до спільної протидії тоталітарним режимам та створення спільного фронту інформаційної боротьби, цей заклик представника NewsPrice також був відображений в підсумковій резолюції Першої Конференції Вільних Білорусів, зміст якої ми подаємо мовою оригіналу (білоруською)   

Резолюція Першої Конференції Вільних Білорусів 👇

Мы, удзельнікі Канфэреэнцыі Вольных Беларусаў  “Вайна ва Украіне. Дэакупацыя Беларусі” адзначаем наступнае:

  • 1.  Напад Расеі на Украіну, а таксама расейскую акупацыю Беларусі і калабаранцкія дзеянні рэжыму Лукашэнкі трэба ўспрымаць як агульную агрэсію Расеі супраць беларускага і ўкраінскага народаў.
  • 2.  Украінцы з беларусамі павінны разумець і супрацьстаяць дэзынфармацыйнай вайне расейскай прапаганды ў тэлебачаньні і інтэрнэце, накіраванай на ўзбуджэньне недаверу і нянавісьці паміж беларускімі  і ўкраінскімі народамі. Расейская дэзынфармацыя павінна быць адкінута. Аб’ектыўная і пазітыўная інфармацыя павіннна стаць вызначальнай.
  • 3.  Беларуская нацыянальна-дэмакратычная супольнасьць адзначае, што воля, свабода, пазбаўленьне ад антынароднага рэжыму Лукашэнкі і дэакупацыя Беларусі вымагае агульнанароднага змаганьня з расейскім агрэсарам, якое павінна выяўляцца ў нацыянальнай кансалідацыі беларусаў, у ставрэньні і дзеяньні  беларускага вызвольнага падпольля і ва ўсебаковай дапамозе ўкраінцам у барацьбе супраць расейскага агрэсара. Мусіць быць дапамога асабістым удзелам беларускіх дабраахвотнікаў у інтарэсах Украіны на фронце вайны супраць расейскіх захопнікаў.
  • 4.  Падтрымліваць ідэйна, палітычна, інфармацыйна, матэрыяльна і кадрамі дабраахвотнікаў-змагароў у складзе ўзброеных сілаў Украіны.
  • 5.  Спрыяць папулярызацыі супольнай барацьбы  украінскага і беларускага народаў супраць агульнага ворага імперыялістычная Расеі, а таксама каардынацыя намаганьняў вольных беларусаў у гэтай барацьбе.
  • 6.  Канферэнцыя зыходзіць з разуменьня адзінства цывілізацыйных інтарэсаў Украіны і Беларусі. Бяз вольнай Украіны ня будзе вольнай Беларусі. Бяз вольнай Беларусі ня выстаіць вольная Украіна. Расейскае імперыялістычнае дзяржаўнае ўтварэньне мусіць быць разбурана.
  • 7.  Вызваленьне палітзвязьняў будзе галоўным прыярытэтам пасля дэакупацыі Беларусі. 

Жэшаў, 22.10.2022

Автор публикации

Комментарии: 0
Публикации: 293
Регистрация: 03.12.2020